Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Thursday, 20 January 2011

Eagle Nest

Assalamualaikum w.b.t

Salam Satu Malaysia!

Pada 7-10 Januari yang lepas, saya telah mengikuti satu kem yang dinamakan sebagai Kem Pemantapan Organisasi. Saya hadir ke kem tersebut sebagai wakil Kelab Fizik.

Okay now cut the formality. Haha.

So hari Jumaat (which is 7 Jan) tu until Sabtu kitorang duk dengar2 ceramah and have talks about the proper communication, potensi diri, pembahagian kewangan and so on so on. (Masa makan tengahari ada budak lelaki panggil su'un tu bihun. HA!)

I won't tell you what is the contents of the talks or ceramah, because you'll doze off in front of your monitor like I did in one of the talks. But I kept them wide open in all the rest, mind you.

What I am eager to tell about is the outdoor activities we did in Eagle Nest Eco Resort in Ulu Yam! We went there on Sunday, left the place at Monday evening. Oh the place is just so.... so.. the best!! It's kinda new, (they just opened like six months ago), they have very talented, sporting and professional trainers, and the food was just great!. We had to sleep in tents, and 12 people can fit in each tent. The tents are green, so they looked like giant caterpillars you know. Hehe.

Eagle Nest ni punyalah ulu tahu tak! Mmg dalam hutan betul! Uncle driver bus UPM tu pun cakap "Aiyyoo ini first time la saya pigi tempat ini dalam. Selama ni bawak bas mau mandi air terjun pun tarak ini dalam punya tempat". Haha. Sabar jelah uncle ye. So, bila dah sampai situ, kitorang teruja! Sebab ada sungai. Hoho maklumlah budak2 bandar, nampak sungai sekali sekala je, tu pon kalau ada orang nak bawak. Kan kan. Hoho.

Day 1: Hari pertama lagi dah mandi sungai! River trailing ke river walk ke river redah ke ntah nama aktiviti dia. Haha. Kena redah sungai semata2 nak sampai tapak kem je. Cheitt. Sampai2 dah basah. Tapi best woh! Terbaik! Aku memang suke bab2 sungai nih. Then petang ada obstacle course. So ala2 PLKN la diorang kata. Ye; sini ada satu peningkatan kat aku. Aku dapat atasi gayat aku! Well, aku takdelah gayat kronik sangat, kalau ada jambatan gantung tu ok je aku redah. Flying fox pon tak gayat, sebab ade protection kan. Kan ada abah-abah. So tak takut la. Yang jenis freestyle mmg aku gayat abess. So kat sini, ada tayar yang disusun vertically, so kau kena panjat satu2 macam tangga, then bila kat atas kena pusing facing the other way, then turun balik. Kat sini aku gayat bila tang nak pusing tuh. Memang menjerit abeh aku. "WAHHH! BILA DAH SAMPAI ATAS BARU GAYAT!!" Panjang kan aku jerit kan. Haha.

Night 1: Kami kena buat persembahan you know.. Ada yang buat AJL sendiri la, Zomba Kg Pisang la, Nyanyi boria ade, lagu kalau berpacaran ada.. Haha. Mmg enjoy habes! Yang menganjing trainer Eagle Nest pon ade gak! Pastu esoknya kene bahan balik dgn trainer yang berkenaan. Haha nasib la ko nak. Then dalam kul 12 midnight tu kitorang kena buat night walk. Best woo. Jalan dalam gelap, dalam hutan belantara. Dengan anjing liarnye, dengan tali airnye, dengan bunyi air sungai nye. Wah best dan menakutkan, tapi ingat ALLAH, semua jadi okay!

Day 2: Redah hutan berbukit2 semata-mata nak main air terjuun~~ Padahal ada shortcut je! Haha, takpe, inilah yang dinamakan jungle walk. Eh trekking. Eh? Ahh. Ape2 jelah nama nye. Tinggi oo bukit kitorang naik. Tataw la bagi korang tinggi ke tak, tapi bagi aku tinggi la. Aku kan gayat orangnye. Haha. Lepas balik dari mandi air terjun, ktorang makan the last meal kat Eagle Nest, then off balik ke UPM petang nye. Babai Eagle Nest! Aku mmg nak sangat pergi lagi. Dgr cerita diorang nak buat jambatan gantung lagi. Ah memang confirm nak pergi lagi!

Gambar2 yang di-copy dari kawan2 di Facebook: Thanks!

new friends made. Me. Diba. Aisyah. Ecah.

jauh benor tangkap gambar. 

group dua yang hebat! "nak kena cucuk ker??" haha

Haha ni the whole group dua. Candid yo jang. Ni masa otw nak ke air terjun.

Luas kan Eagle Nest kan luas kan?? Xde gambar caterpillar tp nye...

Lihat lihat aku tengah buat ape. Ish3. Kudos kepada Abg Hadi (trainer) yang berjaya snap pic ni. Cheh! ;P

Panorama di air terjun. Line kuning atas tu: tempat bahaya. Xboleh naik okay.

Tinggi en bukit en?? Dah cakap, xcaye..

Gedik tangkap gambar depan banner b4 balik. Fu kau buat ape tuh. Tak terbang2 pun.

 Kami semua! Bak kata Pakcik Videocam, UPM great leaders. InsyaAllah~ :)

I took the opportunity to go to Eagle Nest as I really badly want to get myself away from the urban for a while. And yeah, it was a great therapy for the body and soul! Plus dapat berkenalan dengan kawan2 seUPM yang tak pernah kenal pun sebelum ni, tapi sekarang dah jadi macam member yang dah lama kenal. 

So here I put a link to Eagle Nest's website, kalau2 berminat nak pergi, pergi lah! Best owhhh!!!



No comments: