Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Monday, 24 January 2011

Weekends!

Assalamualaikum and salam sejahtera.

I love my weekends! Since the first weekend in this new sem! I am loving weekends!!

Weekend 1: (7-9 Jan)  Pegi KPO at K5 and Eagle Nest. Aku dah cerita semua kan. Korang je yang tak bace. Hesh.

Weekend 2: (14-16 Jan) Start belajar memandu! Ohoo cuak owh nak buat semua rutin tu. Parking, naik bukit, 3-point, cuak2! Then weekend ni jugak ada perkampungan badan eksekutif karnival sains (BEKS). Oh ini memang best. Kami semua wakil dari 4 jabatan fakulti sains bergabung tenaga dan brainstorm! Memang terbaik board kali ni. Aku harap semuanya menjadi seperti yang dirancang atau lebih spektakular. InsyaALLAH!

Then weekend ni jugak pergi Hari Siswi. Kat Dewan Besar je. Nak derma darah la konon, tapi tak boleh. Tak cukup haemoglobin. Humm. Last2 Anas Tinggi dengan Afiy Kembar aku je yang derma darah. Aku dengan Aiman Kesah tengok je dari jauh. Sedih tahu! Pastu petang g joging dengan diorang. Konon nak compete dengan Afiy sebab budak nih BMI dia dah obes. Keh3! Aku unggul lagi. (Nak unggul je, xmo letak ideal). Petang tu je la jog pun. Pastu tak dah. Haha! Typical 27.12 betul taw.

Weekend 3: (21-23) Okay kita start dari hari Khamis la. Cuti Thaipusam. Madhihah menggelarkan hari ini sebagai 12 jam bersama rumet. Sebab aku, diha, nisa n fasha bukan sandha keluar jalan2 ke KL. Mula Times Square, then to Sogo. Jalan TAR, tapi tak semeriah hari raya la kan. Jalan kaki je weh! Gigih dan gagah tak kami? Bukan jalan kaki dari UPM ke KL la, gile hape. Berjalan2 ke tempat tu le. Pakai kaki je.

Itu Khamis. Jumaat lak holiday lagi. Sebab lecturer aku sambung cuti. Terima kasih bebanyak Dr! Hehe~ Siang tak banyak yang berlaku, malam je. Jeming! Like usual la kan.

Itu Jumaat. Sabtu lak. Pagi belajar memandu. Tengahari lunch dengan Aiman Kesah, Abg Sapik Sigaraga n Kerol Kero. Lepas makan, jeming! Dengan Abg SApik Sigaraga n Kerol Kero. Tak cukup korum en? Takpe! Kami harungkan juga! Petang2 sikit SEPATUTNYA joging dgn geng derma darah, tapi sebab hari mendung sangat, semua cuak nak keluar. Hari tak hujan2 pun. So aku join TENGOK budak2 kolej training bola tampar, meanwhile Aiman Kesah dgn Anas Tinggi pergi joging. Afiy Kembar tidak. Hoi. Ingat, anda tu obes. Hehe! Malam tidur awal sebab dilanda sakit kepala yang agak kronik. (Tak2, aku tak buat2 cerita wey)

Itu Sabtu. Ahad pulak. Pagi pergi meeting pasal dinner fakulti kat K5. Tengahari makan dengan geng fotogedik (geng derma darah campur Lily Liyana). Sesudah makan kitorang main game kepekaan penglihatan lah, pendengaran lah. Kecoh kami di kafe. Maaf ye semua yang sedang makan ketika itu. Naik je bilik, si Madhihah mintak tolong jadi model. Sebab dia masuk bengkel fotografi, then kena tangkap gambar tema student's life. Hohoho.

Petang lepak2 dengan Wan Nashrul from SMKSS! Weh lama gila tak jumpa kau! Sekali dah tembam daa kau! Haha~ So cerita la pasal life masing2 and all. Seronok! Petang sikit lagi, SEPATUTNYA pergi main skuasy dengan geng fotogedik, sekali hujan daaa. Kali ni memang semua kena kensel la. Tapi, Kak Su Singa Singer datang! Iyeay! So aku dengan Kerol Kero borak2 la dengan Kak Su. Aktiviti malam takleh cerita, nanti kalau si Kerol Kero baca mesti dia jeles. Ngehngeh.

So thats about it lah. My first 3 weekends in this new sem. Semua terisi! Takde nak laze around in the room doing nothing nyer. Yang tak best nyer, lately kepala aku ni asek sakit je. Berdenyut2 tu. Belah kanan. Kena g check la nih. Harap2 takde pape yang teruk la.

Oh ye! Gambar Madhihah POTD (xpe diha, aku bagi kat ko award nih):
Model Gambar lawa cenggini tak menang?!? Nak buat surat bantahan! Hehehe~
From left: Farahin Model Tetap Diha, Mizah Spek Senget, and Lili Paksa Je Padahal Dia Nak Pergi Mines.
Pic credit to Diha Bedmate.

P/S: Patutnhya aku kene buat post pasal 2010. Dah janji dgn 2 blogger lain. Tapi dah kelain dah ni. Hehe~ Typical la aku kan!

Sunday, 23 January 2011

Hari Bersamanya.

Assalamualaikum. Salam sejahtera.

Hari ni aku rasa macam rajin nak post pasal banyak benda.

Tapi mula-mula, aku terasa macam nak post lirik lagu nih. :)

Sheila On 7 - Hari Bersamanya

Hari telah berganti, tak bisa ku hindari
Tibalah saat ini bertemu dengannya
Jantungku berdegup cepat
Kaki bergetar hebat
Akankah aku ulangi merusak harinya

Mohon Tuhan untuk kali ini saja
Beri aku kekuatan untuk menatap matanya
Mohon Tuhan untuk kali ini saja
Lancarkanlah hariku
Hariku bersamanya

Kau tahu betapa aku lemah dihadapannya
Kau tahu berapa lama aku mendambanya

Mohon Tuhan untuk kali ini saja
Beri aku kekuatan untuk menatap matanya
Mohon Tuhan untuk kali ini saja
Lancarkanlah hariku
Hariku bersamanya

Saturday, 22 January 2011

Korang korang

Korang korang~ (dalam hal ni tolak Matthew k~)


Korang tanya2/nganjing2 aku macam2 sebab sebenarnya korang sayang kat aku kan??? Alaaa... so sweeet~ Sayang korang jugak! Hehehe~ Jangan risau k, nnt ada apa2 hal aku bagitawu korang ye... ^.^

;P

Thursday, 20 January 2011

M.A.L.A.S

This is a reply to http://alinputri2720.blogspot.com/2011/01/heyjangan-bersedih-ok.html

Well, maybe not a reply, but more of sharing my thoughts.

First of all, Assalamualaikum. Salam Satu Malaysia.

Dah jawab salam? Ok baru bole start cerita.

Kalau korang memang baca blog aku ni, korang akan perasan yang sem lepas punya post banyak pasal makan hati la, patah hati la, konfius la ape la. Itu adalah kerana, aku asyik rasa macam nak makan haaaatiii je kejenya. Maka, aku telah membuat resolusi baru untuk tahun ini dengan tidak makan hati lagi. Lagipun, makan banyak sangat hati boleh menaikkan tahap kolestrol dalam badan. (huh?)

The point is, aku dah malas la nak amek2 hati ni. Penat owh. So sem ni aku try la jadi heppy ya yeay. Untuk menjadi heppy ya yeay pulak ialah dengan tidak mengambil berat perkara yang temeh, nak2 pulak yang takde kene-mengena dengan naik turun pointer aku. Ye, I may sound selfish, but then it's what I seem to need to survive this hectic uni life. Aku jauhkan diri dari kolej; sikit, aku tak hiraukan gosip2 liar yang ada di kalangan kawan2 aku; banyak. Simple je jadi kawan aku. Aku tak kisah la kau kaki ponteng ke, kaki pukul ke, kaki negatif ke kaki positif ke; asalkan takde sampai yang berbunuh2 dan bunuh diri, okay. Silakan buat hal masing2. Paham tak konsepnye? Paham tak?

Aku tak nafikan budak2 di sekeliling aku nih adaaaaa je gosip. Kalau takde tu, tak sah jadi budak UPMagaknye. Entah apa yang best dgn gosip pun entah. Pastu, ada pulak kaum yang mmg selalu nak amek tahu pasal gosip tu. Macam2 hal. Mula2 masuk degree dulu iye la jugak aku mengikuti gosip2 nih. Bila dah meleret2, malasla aku. Duk dalam kuliah kat belakang, gosip. Bukan dgr ape yang lecturer ajar. Haih. Aku malas nak foollow gosip2 budak2 ni bila ada satu masa tu, gosip hanya tertumpu pada seorang budak shj. SEORANG. Lepas ini, itu. Lepas itu, ini. Asyik diiiiia je. Malas!

Pastu resolusi aku lagi. Takmau rapat SANGAT dengan sesiapa. I mean like, rimas la! Mana2 pergi nak dgn geng tu. Kalau bukan dengan geng tu, nazak. Birthday wajib sambut sama2. Kalau tak, takmau kawan dah. WTH? Baju nak kena sama kaler tiap2 hari. Adoi! Kaler pelangi ade?? Aku teringin jugak nak tengok satu geng student pakai baju kaler pelangi kat UPM ni. Baru ceria sikit dalam bas. Duh.

Resolusi pasal Synchro pulak, (ha yang ni spesifik kasi nama terus, haha), ye aku admit dulu aku selalu nak jadi diorang. Bukan macam tau, jadi diorang terus. Tapi tak boleh la. My life is not the same as theirs. Tu yang asyik sgt makan hati kot. So, starting this sem, aku follow je flow diorang. But not be them. Paham ke? Kalau tak paham takpelah, korang bukan Siti Noor Hamizah kan? :)

Something I learnt masa KPO itu hari, dalam slot mengenali potensi diri. Dia guna kaedah metafizik utk kenal siapa kita. So kira punya kira, aku ni jenis kayu/pokok. Encik metafizik tu cakap, orang elemen pokok ni, macam pokok la. Semua orang suka, semua orang nak pergi ke dia. Tapi dia tak kisah pun nak pergi ke orang, tak kisah pun kalau keseorangan. Hm. Ada sikit betol di situ. Ho pastu dia kata elemen kayu ni bijak. Hoho. Baiklah. 4 flat eh sem ni. (InsyaALLAH, Aminnnnnn~). Pastu2 aku ni takde elemen air dalam diri aku. So I'm not a talker. Ye, mungkin. Then aku ni jenis yang kalau ada masalah, simpan sorang2. Ye, perhaps. Cuma mungkin sebab ada blog, maka aku telah menumpahkan jus otak yang melimpah ruah ni kat sini, secara tak langsung orang lain tahu masalah aku. Hoho.

Jadi! Dengan adanya orang2 elemen kayu macam aku ni, terbuktilah bahawasanya by just being what you want to be and just being by yourself, you will not die! Tettt! Aku hidup je lagi nih! Yela, ajal di tangan Tuhan.    Tapi aku boleh guarantee yang aku takkan mati sebab keseorangan. Maybe mati sebab lain, Wallahu'alam. So korang takyah la takut nak face this world alone. Because you never are! Bukan korang minat Maher Zain ke? Minat dia ke minat isi lagu dia? Kalau minat isi lagu dia, patutnya korang dah boleh bukak minda korang tu yang kita memang tak pernah keseorangan. Kan?

Tu jelah yang aku nak cakap. Kepada mereka yang sedang kesusahan hati dan teringin nak makan hati, bak kata Kak Su, hey! Jangan bersedih la. Kalau kau bersedih selalu, banyak perkara best dalam dunia ni yang akan terlepas dari pandangan kau. Okeh.

Overall, paham ke apa yang aku nak sampaikan ni? :) Sorry la, aku takde elemen air dalam jiwa, maka aku tak pandai berkata-kata. >.<

pic credit to myhotcomments.com




Just be and do what you wanted to!
:))
Pic credit to my kakak!

Eagle Nest

Assalamualaikum w.b.t

Salam Satu Malaysia!

Pada 7-10 Januari yang lepas, saya telah mengikuti satu kem yang dinamakan sebagai Kem Pemantapan Organisasi. Saya hadir ke kem tersebut sebagai wakil Kelab Fizik.

Okay now cut the formality. Haha.

So hari Jumaat (which is 7 Jan) tu until Sabtu kitorang duk dengar2 ceramah and have talks about the proper communication, potensi diri, pembahagian kewangan and so on so on. (Masa makan tengahari ada budak lelaki panggil su'un tu bihun. HA!)

I won't tell you what is the contents of the talks or ceramah, because you'll doze off in front of your monitor like I did in one of the talks. But I kept them wide open in all the rest, mind you.

What I am eager to tell about is the outdoor activities we did in Eagle Nest Eco Resort in Ulu Yam! We went there on Sunday, left the place at Monday evening. Oh the place is just so.... so.. the best!! It's kinda new, (they just opened like six months ago), they have very talented, sporting and professional trainers, and the food was just great!. We had to sleep in tents, and 12 people can fit in each tent. The tents are green, so they looked like giant caterpillars you know. Hehe.

Eagle Nest ni punyalah ulu tahu tak! Mmg dalam hutan betul! Uncle driver bus UPM tu pun cakap "Aiyyoo ini first time la saya pigi tempat ini dalam. Selama ni bawak bas mau mandi air terjun pun tarak ini dalam punya tempat". Haha. Sabar jelah uncle ye. So, bila dah sampai situ, kitorang teruja! Sebab ada sungai. Hoho maklumlah budak2 bandar, nampak sungai sekali sekala je, tu pon kalau ada orang nak bawak. Kan kan. Hoho.

Day 1: Hari pertama lagi dah mandi sungai! River trailing ke river walk ke river redah ke ntah nama aktiviti dia. Haha. Kena redah sungai semata2 nak sampai tapak kem je. Cheitt. Sampai2 dah basah. Tapi best woh! Terbaik! Aku memang suke bab2 sungai nih. Then petang ada obstacle course. So ala2 PLKN la diorang kata. Ye; sini ada satu peningkatan kat aku. Aku dapat atasi gayat aku! Well, aku takdelah gayat kronik sangat, kalau ada jambatan gantung tu ok je aku redah. Flying fox pon tak gayat, sebab ade protection kan. Kan ada abah-abah. So tak takut la. Yang jenis freestyle mmg aku gayat abess. So kat sini, ada tayar yang disusun vertically, so kau kena panjat satu2 macam tangga, then bila kat atas kena pusing facing the other way, then turun balik. Kat sini aku gayat bila tang nak pusing tuh. Memang menjerit abeh aku. "WAHHH! BILA DAH SAMPAI ATAS BARU GAYAT!!" Panjang kan aku jerit kan. Haha.

Night 1: Kami kena buat persembahan you know.. Ada yang buat AJL sendiri la, Zomba Kg Pisang la, Nyanyi boria ade, lagu kalau berpacaran ada.. Haha. Mmg enjoy habes! Yang menganjing trainer Eagle Nest pon ade gak! Pastu esoknya kene bahan balik dgn trainer yang berkenaan. Haha nasib la ko nak. Then dalam kul 12 midnight tu kitorang kena buat night walk. Best woo. Jalan dalam gelap, dalam hutan belantara. Dengan anjing liarnye, dengan tali airnye, dengan bunyi air sungai nye. Wah best dan menakutkan, tapi ingat ALLAH, semua jadi okay!

Day 2: Redah hutan berbukit2 semata-mata nak main air terjuun~~ Padahal ada shortcut je! Haha, takpe, inilah yang dinamakan jungle walk. Eh trekking. Eh? Ahh. Ape2 jelah nama nye. Tinggi oo bukit kitorang naik. Tataw la bagi korang tinggi ke tak, tapi bagi aku tinggi la. Aku kan gayat orangnye. Haha. Lepas balik dari mandi air terjun, ktorang makan the last meal kat Eagle Nest, then off balik ke UPM petang nye. Babai Eagle Nest! Aku mmg nak sangat pergi lagi. Dgr cerita diorang nak buat jambatan gantung lagi. Ah memang confirm nak pergi lagi!

Gambar2 yang di-copy dari kawan2 di Facebook: Thanks!

new friends made. Me. Diba. Aisyah. Ecah.

jauh benor tangkap gambar. 

group dua yang hebat! "nak kena cucuk ker??" haha

Haha ni the whole group dua. Candid yo jang. Ni masa otw nak ke air terjun.

Luas kan Eagle Nest kan luas kan?? Xde gambar caterpillar tp nye...

Lihat lihat aku tengah buat ape. Ish3. Kudos kepada Abg Hadi (trainer) yang berjaya snap pic ni. Cheh! ;P

Panorama di air terjun. Line kuning atas tu: tempat bahaya. Xboleh naik okay.

Tinggi en bukit en?? Dah cakap, xcaye..

Gedik tangkap gambar depan banner b4 balik. Fu kau buat ape tuh. Tak terbang2 pun.

 Kami semua! Bak kata Pakcik Videocam, UPM great leaders. InsyaAllah~ :)

I took the opportunity to go to Eagle Nest as I really badly want to get myself away from the urban for a while. And yeah, it was a great therapy for the body and soul! Plus dapat berkenalan dengan kawan2 seUPM yang tak pernah kenal pun sebelum ni, tapi sekarang dah jadi macam member yang dah lama kenal. 

So here I put a link to Eagle Nest's website, kalau2 berminat nak pergi, pergi lah! Best owhhh!!!



Wednesday, 12 January 2011

Nak Post Gedik Jugak!

Thanks sbb angkatkan beg.
Thanks sbb ingat my full name!
Thanks sbb gigih carikan kayu.
Thanks sbb buang pacat dari kaki!
Thanks sbb rajin sangat nak melayan borak dalam bas masa balik.
Thanks sbb sudi satu grup dari awal sampai la ke sudah.
Thanks sbb sudi melayan kerenah mereka yg suka mengacau.
Thanks sbb sudi segala2nya lah!!
Thanks sbb sudi approve facebook on the spot!

Sangat banyak terima kasih terima kasih terima kasih!

I'll give you some space to breathe, don't worry. Hehe.

Sekarang mari kita saksikan apa komen yang bakal diberikan daripada kakak2ku dan kawan2 ku yang giler.

"Saya takut-takut berani je ni"-bak kata Nabil di zaman kegemilangan dia. (Sekarang dah tak gemilang dah ke??)

Oh btw, there's nothing much in between us, this post is just for someone who, for me, has done so much sweet things for me in an ocassion.

Wednesday, 5 January 2011

Lucky!

I have Paris Hilton as my front door neighbour.
How can my chocolates sell?
What comes across your mind when you see chocolates and smell poo at the same time.
Well, chocolates doesn't look like chocolates anymore.
SHIT
It's a small room lah, cik kak. Kamonlah.
Kalau bela hamster ke kura-kura ke iguana ke katak ke.
Aku terima lagi. Sesuai ah bilik kecik binatang kecik.
Ini kucing. Mangai. Aku suka kucing gak. Takde la pulak sampai nak menyusahkan rumet2 aku.
Kucing ko, letak ah dalam bilik. Apsal letak kat luar? Sekali berak, fuhla wey satu floor bau.
AIHHHH CINCA!

Pelik ah. Pelik.

Kenape kenape??

Aku doakan bila cuti raya cina nnt dia bawak balik kucing dia n tak bawak balik sini balik. Ah banyaknya balik dalam doa aku. Takpe, janji Tuhan paham. Amin.

Tuesday, 4 January 2011

ON HIATUS

tak2. aku hidup lagi.cuma jari2 dah terlalu gemuk nak menaip. 
jadi.
sehingga ada sesuatu yang boleh aku tuliskan.
jumpa lagi!
laman sesawang ini yang bagusnya ia tidak bersawang.