Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Tuesday, 15 December 2009

Bengkel Penulisan Kreatif

Dalam sebulan lepas ada MTM KTDI tepon aku. Dia cakap bulan satu nnt akan ada bengkel susulan penulisan kreatif yg aku join dulu. Oh. Aku tak bagitahu eh?

Well, Bengkel Penulisan Kreatif bersama Faisal Tehrani telah diadakan pada bulan.... Oktober kot. Nnt aku tgk gmbr jap. Ahah. Korg tgk jela kat gambar tuh. Aku join sbb.... niat utama aku nak bersua muka dgn Faisal Tehrani la kan. Heheh. Terpesong betol niat aku. Dan niat kedua barulah sbb aku nak belajar pasal penulisan kreatif and stuff ni.


Tgk2. Aku sanggup bayar RM30 tahu.

Dan. Bengkel susulan plak nnt ada. Bengkel susulan ni, stp peserta haritu kena siapkan satu cerpen. Cerpen tau. 5000 words. Untuk Faisal nilai and then komenla apa apa apa nanti. Ye. Aku mmg dah ada semangat utk menulis cerpen sebaik shj habis bengkel tu. Tapi... ada juga tapi, ilham takdak la weyyy... Macamana nak tulis cerpen kalau ada semangat je tp takde idea? Ilham? Hadui.. Pastu saudari yg tepon aku td tu kata, siapkan cerpen tu, nnt masuk sem dia kutip. Hadui, aku dah rasa macam kerja utk majalah la plak. Ada dateline pe sume. Dahla aku kecewa besar lepas jumpa Faisal harituh. Ehehe. Meh aku crite kenapa.

~~~Kisah Kecewa Aku~~~

Korang sume pernah baca karya dia kan? Tipu la kalau korg kata tak pernah baca. Dalam antologi komsas form4 kita dulu ada cerpen dia satu. Kerana Manisnya Epal. Hah. Itu dia buat tu. Sejak form4 jugaklah aku rajin pergi library sekolah n kutip semua buku yang dia tulis n hadam. Satu-satu aku hadam. habis semua buku dalam library, aku beli pulak kat kedai. Satu-satu aku beli. (tapi ada jugaklah dia punya yg baru-baru aku tak beli lagi). Dalam byk2, aku paling minat n hadam is 1515. Sangat2. Pastu, masa bengkel haritu, dia ajar, nak jadi penulis kena pandai menipu. Then dia pun reveal la yang sebenarnya cerita 1515 tu penipuan je semata-mata. Ada la sikit2 dia amek facts yg betul2 facts. Yg footnote semua dia tulis tu tipu. DIULANGI> TIPU. PALSU. FAKE. DECOY. PASTE. Faham?? Jurnal2 Adi Fimiyun la hape kebende sume tu tipu jehh. Chett. Nak menangis aku time tu. Pehh. Novel dia yang aku paling suka adalah kencingan dia jeh. Tak sangke sungguhla. Itu satu kecewa. Lagi satu, dia tak seperti apa yang aku selalu pikir dia macamana. Get what I mean? Kalo tak paham, aku bg contoh.

Ko minat Zint. Zint si pekomik tulah. Ha yg tu. Through his comics, ko pikirkan yang dia ni macam cool, ada sikit nakal, macho, selambe, suke buat lawak marang krapu, and apa2 lagila yang terkandung dalam fantasi ko tuh. Then bila dapat peluang bersua muka, bertemu mata 4 serampang, tetibe, segala fantasi kau hancur lebur lalu ditiup angin monsun bulan Disember. Bila kau jumpa dia depan mata kau, dia sebenarnya adalah seorang makhluk yg pendiam, malu2, ala2 pasif gtu. Tak ke ranap fantasi kau? Kan kecewa tu?

~~~Kisah Kecewa Aku tamat~~~

Itulah contoh aku bagi menggambarkan perasaan aku setelah bengkel tu berakhir. Dan kini aku sedang memerah otak aku hingga ke titisan terakhir utk menghasilkan sebuah cerpen sulung dan harapnya ia akan dapat memuaskan hati semua pihak. Macam Zahiril Adzim kata, kalau taknak menulis tu, paksala macamana pun, mmg taknak keluar. Sama la macam aku ni ha. Tengah perah dah masih sedang memerah ni. Tapi idea itu masih lagi tak timbul. Mungkin setelah aku tambah sikit gula dan asam dalam pati otak aku ni, baru idea itu akan timbul. Hm... bagaimanakah teka-teki ini akan berakhir? Sama-sama kita nantikan.. Zass!

P/s: Aku suka la pulak dengan ayat "Memerah otak hingga ke titisan terakhir" atau "Juicing my Brain" ni. Hahah. Might as well make a badge out of it.

8 comments:

Siti Rahmah Binti Bahrom said...

hehe..
wowww... ko bkl jd pnulis cerpen la plak.
xpe2...
anti da sttle ko wt ko post la kt blog ni.
aq nk bce pe yg ko ngarutkan tuh..
~xsabo nak tgk idea ko slepas msok kan garam gule sume tuh... :D

sparkling_deepred said...

drummer + novelist + physician wow! superb beb

sparkling_deepred said...

seperti keciwanya ku bila sebenarnya adam dan nurkasih adelah semata watak yg indah dlm drama sahaja. sekian.

Mizah Adam said...

ema: hahah.. okay2..

Sparkling: wa ada cita2 besar beb!! Lebih besar dr kalian sume... masa je yg akan menentukan. adam dgn nurkasih.. nama pon lakonan.. jgn kecewa dalam alam realiti sungguh2 sudahla..

adeqmanje said...

alamak..normal r dik..klu tulis yg fact smate, nnt xrmai lak owg nk bc..klu x, xla nmenye novel..even owg yg wat kisah benar pn ade tokok tmbhnye dik..hurm..b'sbrlah ye.. :)

sparkling_deepred said...

psst, whatever you dream for to be, make sure always be humble and down to earth...nobody likes snobbish people...pray that your wildest dreams could be so reallll yeahh

sparkling_deepred said...

one more thing, register nuffnang lah, can get money just from blogging

Mizah Adam said...

sparkling: yea.. humble mumble is me.. kadang2 nak pertahankan diri dr mulut2 org je kene ckp apa yg kita dah buat an.. nuffnang dah register, tp lupa password plak. ahah..