Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Wednesday, 16 December 2009

One of the many WONDERFUL things that kept me busy in Uni life

We play for synchronization! Well, I guess semua band kat dunia ni pun main utk synchronization. Whatever it is, buat masa ini, pada masa aku sedang menulis entri ini, 'We play for synchronization' adalah semacam moto or tagline utk band kolej 12 yang tersayang, SYNCHRO 12!! (Tak2, aku syg band Synchro, bukan kolej 12).

Atau sebagaimana yang abang aku suka panggil, Synchro Psycho. Sukahati labulabu je kan mamat tu. Kitorg tak psycho lah. Ktorg normal je whaat. Well, it's a combo band, bukan percussion band or brass band. It's a combo. And apa lagi yang aku tau main selain drpd the great drum?? So,I took part as the drummer, although there's another guy drummer yang mmg jauh lagi hebat dari aku as he already have a band of his own, and mmg dah otw buat demo pun. So, xpelah, walaupun ada sikit segan dgn dia sbb dia guru bg aku, as dia ada bolehlah aku mintak tlg ajar skill2 utk menjadi drummer yg menjadi kan? Hahah. His name is Fahmi. Oh band apa aku tak tau la pulak. Nnt aku tny sama dia eh.

Ni Fahmi. Tp terkecik la plak gmbr ni. sori bro!

Tgk2 muke aku yang jongos+slenge bila kat blakang drum.. haha!


For our batch, selain aku and Fahmi sbg tukan ketuk tong, kitorang juga ada penggoreng gitar! Memperkenalkan Usman, the penggoreng yg chomel and metal!! Haha. Nama dah antik, tp org tak antik pun. Dia ni mmg chomel la, you can see for yourself. Dia ni pun mmg ada band dia back home, which is a metal band. Sometimes dia mmg suke lepaskan gian dia, by making the "metal" sound. Ala, sound yg kau buat macam suara keluar terus dari halkum tu. Ha, That one lah. Dia ni kalau goreng gitar mmg taknak kalah punya. Selagi jari dia tak patah renyuk smp kene kejarkan masuk hospital agaknye, dia akan goreng gitar segaring-garingnya. (Haha tetiba teringat skrip dlm cter Pensil-"Kau kalau goreng, tak garing, mmg bukan kau namanya".)

Serongeh seorang Usman

Moving on to the bassist, here's Alvin! Bukan Alvin n the chipmunk la.. Walaupun itu yg aku n rakan2 panggil dia masa orientasi.. YA..Masa orientasi aku mmg jahat. Jahatnye bukan kepalang sampai felo pun dah kenal dgn muke aku ni ha. Haha. Tp bukan jahat sbb aku ponteng slot eh, oh itu tidak sama sekali. Alvin kami ni Alvin Boki. Woh. Bunyi macam eksklusif gitu. Alvin Boki, bassist Synchro. Wah3. Okaylah. Dia ni, mmg seorg bassist yg sgt kool and hebat and blurr. Ye. Muka dia mmg sentiasa blurr jadi jgn kecik hati kalau dia pandang kau dgn muka blurr. Muke saja blur, tuan pny badan tak blur pun. Bila pegang bass, dia mmg pandai dgr the melody of the song and serta merta boleh adapt dgn tempo and beat of the song. Eh.. I'm not quite sure if tempo and beat is the same thing. I hope its not. Hihi. Lagi, Alvin ini sgt pandai bershuffle, bila dia shuffle, nampak mcm kaki dia ada 4 pasang. Melayang sana sini. Aku pernah try tp mcm tak manis plak dipandang org. Depan belakang tertinggal hoho. Jadi aku tgk sajalah Alvin bershuffle. Dia ni pernah ada gak band, tp boy band. Haha! Eh, tapi tapi, suara dia mmg sdp la, tak dinafikan. Lemak2 ala2 Ariel Peterpan gitu.
Lihatlah Alvin yg serba serbi blurrrrrrr...

Lagi, kami ada beberapa org berbakat besar yang memeriahkan lagi suasana Synchro12 ni. Antaranya Naga, Hajar (he's a guy), Khairi. They all (e'eh mcm Azwan Ali plak) ni main gitar, and I tell you they are very talented guitarists. So far yg dah buat performance is me, Alvin, Usman, Naga n Khairi. Khairi siap nyanyi lagi kot masa jamuan Hari Raya Kolej 12 hari tu. Wah2. As for the rest of the crew, we got K-Rol,Pak Kim and Anas.

Menjadi guru kpd anak2 muridku yg lagi tua.. haha


Masing2 fokus for the first show.. (Pesta tanglung!)

AKAN TATAPI, aku baru cerita pasal the first year students je niiiii..... Seniors ktorg sumpah lagi kool dr ktorg!! Eh, bkn nak kata akmi ni kool, tapi, well, I think that's the fact! Haha!! Sampai di sini sahaj entri kali ni. Seniors lain kali pula sbb tak nak menyumbat segala seribu details dalam satu entri shj. Sekian, nantikan sambungan Synchro12!

P/S: Sedang menilik2 lagu yg sesuai utk didendangkan pada annual dinner yg akan dtg...

Tuesday, 15 December 2009

Bengkel Penulisan Kreatif

Dalam sebulan lepas ada MTM KTDI tepon aku. Dia cakap bulan satu nnt akan ada bengkel susulan penulisan kreatif yg aku join dulu. Oh. Aku tak bagitahu eh?

Well, Bengkel Penulisan Kreatif bersama Faisal Tehrani telah diadakan pada bulan.... Oktober kot. Nnt aku tgk gmbr jap. Ahah. Korg tgk jela kat gambar tuh. Aku join sbb.... niat utama aku nak bersua muka dgn Faisal Tehrani la kan. Heheh. Terpesong betol niat aku. Dan niat kedua barulah sbb aku nak belajar pasal penulisan kreatif and stuff ni.


Tgk2. Aku sanggup bayar RM30 tahu.

Dan. Bengkel susulan plak nnt ada. Bengkel susulan ni, stp peserta haritu kena siapkan satu cerpen. Cerpen tau. 5000 words. Untuk Faisal nilai and then komenla apa apa apa nanti. Ye. Aku mmg dah ada semangat utk menulis cerpen sebaik shj habis bengkel tu. Tapi... ada juga tapi, ilham takdak la weyyy... Macamana nak tulis cerpen kalau ada semangat je tp takde idea? Ilham? Hadui.. Pastu saudari yg tepon aku td tu kata, siapkan cerpen tu, nnt masuk sem dia kutip. Hadui, aku dah rasa macam kerja utk majalah la plak. Ada dateline pe sume. Dahla aku kecewa besar lepas jumpa Faisal harituh. Ehehe. Meh aku crite kenapa.

~~~Kisah Kecewa Aku~~~

Korang sume pernah baca karya dia kan? Tipu la kalau korg kata tak pernah baca. Dalam antologi komsas form4 kita dulu ada cerpen dia satu. Kerana Manisnya Epal. Hah. Itu dia buat tu. Sejak form4 jugaklah aku rajin pergi library sekolah n kutip semua buku yang dia tulis n hadam. Satu-satu aku hadam. habis semua buku dalam library, aku beli pulak kat kedai. Satu-satu aku beli. (tapi ada jugaklah dia punya yg baru-baru aku tak beli lagi). Dalam byk2, aku paling minat n hadam is 1515. Sangat2. Pastu, masa bengkel haritu, dia ajar, nak jadi penulis kena pandai menipu. Then dia pun reveal la yang sebenarnya cerita 1515 tu penipuan je semata-mata. Ada la sikit2 dia amek facts yg betul2 facts. Yg footnote semua dia tulis tu tipu. DIULANGI> TIPU. PALSU. FAKE. DECOY. PASTE. Faham?? Jurnal2 Adi Fimiyun la hape kebende sume tu tipu jehh. Chett. Nak menangis aku time tu. Pehh. Novel dia yang aku paling suka adalah kencingan dia jeh. Tak sangke sungguhla. Itu satu kecewa. Lagi satu, dia tak seperti apa yang aku selalu pikir dia macamana. Get what I mean? Kalo tak paham, aku bg contoh.

Ko minat Zint. Zint si pekomik tulah. Ha yg tu. Through his comics, ko pikirkan yang dia ni macam cool, ada sikit nakal, macho, selambe, suke buat lawak marang krapu, and apa2 lagila yang terkandung dalam fantasi ko tuh. Then bila dapat peluang bersua muka, bertemu mata 4 serampang, tetibe, segala fantasi kau hancur lebur lalu ditiup angin monsun bulan Disember. Bila kau jumpa dia depan mata kau, dia sebenarnya adalah seorang makhluk yg pendiam, malu2, ala2 pasif gtu. Tak ke ranap fantasi kau? Kan kecewa tu?

~~~Kisah Kecewa Aku tamat~~~

Itulah contoh aku bagi menggambarkan perasaan aku setelah bengkel tu berakhir. Dan kini aku sedang memerah otak aku hingga ke titisan terakhir utk menghasilkan sebuah cerpen sulung dan harapnya ia akan dapat memuaskan hati semua pihak. Macam Zahiril Adzim kata, kalau taknak menulis tu, paksala macamana pun, mmg taknak keluar. Sama la macam aku ni ha. Tengah perah dah masih sedang memerah ni. Tapi idea itu masih lagi tak timbul. Mungkin setelah aku tambah sikit gula dan asam dalam pati otak aku ni, baru idea itu akan timbul. Hm... bagaimanakah teka-teki ini akan berakhir? Sama-sama kita nantikan.. Zass!

P/s: Aku suka la pulak dengan ayat "Memerah otak hingga ke titisan terakhir" atau "Juicing my Brain" ni. Hahah. Might as well make a badge out of it.

Tuesday, 8 December 2009

Rubic Rubic Fever


Hey-ho! People!! Look what I bought on last Raya Haji!! A round rubic. Heheh. I've been eyeing a round rubic at KL Sentral. But it costs a dear RM22. Oh no no. I don't spend that much on A rubic. heheh. This one I bought at RM8 je. So, the round rubic makes my collection grows to 4 rubics!! Which consist of 3 normal rubic and the latest one that I've bought, he round rubic. Ahah-- Itu baru sahaja rubic2 yg normal ya tuan2 dan puan2. Belum lagi rubic yg berlubang di tengah2nya atau yang 6x6 rubic lagi. Ya. Saya mmg ada mimpi nak kumpul all those kind of rubic yg exist DAN yang BOLEH DISELESAIKAN, just like my brother having a dream to collect all the ORIGINAL Transformers figure. I tell you, that guy mmg dah byk giler dah collection dia. But I really don't think he's ever going to stop until he bought everything. This is one of his Transformers. It's the one, the only, BUMBLEBEE!

(Latar belakang lagu tema katun Transformers masa kecik2 dulu)

Same goes with me, I'll collect all the rubic yg ada!! We used to have a triangle rubic in this house, but since none of us played rubic back then, I guess we just threw it away. What a waste. A triangle rubic!! Now that's a hard-to-find rubic. Takpe2. Cari.

How to solve a round rubic? Sonang yo rupo2nyo. Solve mcm rubic biasa jeh. Except that I can't solve it with my eyes stuck to the tv because you never know if you've done a full rotation or not. Kalau rubic biasa tu boleh lagi rasa if you've done a full rotation or not. Tapi a bulat one.. You can't know because.. It's bulat la! You tend to twist it sampai tgn berbelit kalau tak tgk. Heheh. And since my round rubic is quite a small one, my left hand cramped everytime I try to solve it because I hava to hold it like, just at the end of my fingers. Yela, org tgn panjang. HAHA.


1st step, mcm biasa, get the 'base' done.

Pusing2 then tadaa!! Dah siap after melawan rasa sakit di tgn...


Pic without the annoying hand.


Bila buat corak ni kat rubic baru nampak mcm lawa sikit. Sbb bulat kot.


So, mmg, kali ni takda cerita, cerita psl rubic bulat saja, jadi sapa2 kat luar yg nak try rubic bulat, try lah! Fun. And hand-cramping. Have fun!