Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Friday, 30 July 2010

Ikhlaskan niat, jangan nanti buat kerja tak bersudah.

Walaupun kerja yang kau nak buat tu tak seberapa elok. Tapi cukuplah kalau kau ikhlaskan niat kau.

Jangan nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.
Sekadar melepaskan batuk di tangga.
Habis madu sepah dibuang.
Nasi sudah menjadi bubur. (Ni kalau bubur lambok sedap jugak ni)

Dan, ni yang mak aku pernah cakap;

Cakap berdegar-degar, taik tersangkut di gelegar.

Kau tak tahu apa itu gelegar? Pi bukak kamus dewan.

Tolong, ikhlaskan niat. Tapi jangan lupa hormat orang lain juga.







Kesal betul dengan apa yang telah/sedang berlaku.
(T.T)

Ada Jiwa ke?

Duduk dalam kebisingan
Tali kau dan halkum kau
Baju lusuh kau
Iris kau.

Duduk dalam kesunyian
Melodi itu dan sajak itu
Bayu itu
Keindahan itu.

Kebisingan kesunyian
dan
kesunyian kebisingan
dua-dua pun aku suka.

Bawa aku lari
pergi dari
hiruk pikuk mainan
alam realiti.

p/s: Kau ada jiwa ke? ........ err.. yes, no, maybe. Can you repeat the question?

Wednesday, 28 July 2010

Buusan

Assalamualaikum. Salam Satu Blogger.

Wargh. Ada lab pukul 7-10pm. Best ke x best? Tapi tak byk keje. So main intenet. Dahla kat Fakulti Sains Komputer. Pastilah internet selaju monorel. Best ke tak best? Facebooking, Twittering, blogwalking, chatting. Oh yeah hari lab yang sangat indah. (INDAH KE HAPE, PERUT DAH LAPAR SANGAT DAH NI!!!)

Akibat kebosanan yang terlampau, maka aku pun bukak lah Photobucket dan main godek2 gambar. Antara hasil2nya:


Photobucket



Photobucket



Photobucket
blue
ada tag laukcampur









Best kan?? Time lab sempat lagi nak godek2 gambar plus update blog. Aduh.

Jomla baliiiiiik, wahai demo. Nak makan. Lapo. (T.T)

Katak dalam Vico aku...

Assalamualaikum. Salam Satu Malaysia.

Erm.. Kat UPM ni ada digital fair ke hape ntah kat depan Dewan Beso tu.. Pastu adala jugak promosi2 dr Libresse and Nescafe.. Kat Nescafe kitorang bantai amek bercawan2 Nescafe free dia, n then main game dia then dapat la bag shopping yg nipis tu as a gift...

Kat Libresse lak kitorang isi2 borang then dapatla pek free Libresse per borang. Aku dapat 2 pek free sbb aku isi 2 borang. Satu nama aku, satu lagi nama Hawa. HIKS! Boleh buat stok lagi sekali cycle. Hehe. Then then aku gi buat self personality test kat van Libresse tuh, so the oucome, Libresse cakap cenggini kat aku:

"You are melancholic. A melancholic is thoughtful and analytical. You have an artistic side and can be creative, with a sense for the finest details. You look at life from a serious conception and what you do is purposeful. You are negative and tend to get moody or depressed. You can be hard to please because you are suspicious and you set high standards. Your best friends are Choleric (leadership personality)."

Ni pulak apa yang aku paham dari apa yang Libresse cakap tuh:
+ Melancholic? Penyakitkah?

+ Analytical? Ye kot. Tu sbb aku amek Sains Instrumentasi ni as my first choice.

+ Artistic? Of kos man! I kan artist! *TeeHee*

+ A sense for the finest detail. Ini betul, tapi kalau bab pakai aku tak sangat kot. Yelah, baju kedut g kelas pun aku kategorikan sebagai simple and creative. (padahal selekeh takmau ngaku! hikshiks)

+ Look at life from a serious conception and what you do is purposeful. Oh ini sgt betul. Aku takmau elaborate lebih2 sebab nanti korang kata konsep dan purpose aku merepek2. Maka biarlah aku sahaja yang tahu. Nanti bila dah berjaya aku cerita yek. InsyaALLAH, kalau umur kita semua panjang.

+ Negative iye. Moody/ easily depressed tu aku ragu-ragu sikit. Negative aku akui sbb I tend to resist change. Macam masa Najib naik jadi PM. Masa Selangor jatuh ke PKR. Masa Akak kawen. Masa Matematik bukan Puan Ainul yang ajar. Dan aku selalu jadi pembangkang masa oral MUET dulu. Korang cakap aku negatifla, tapi niat aku nak menolong korang ada point nak cakap. Kalau semua setuju, nak discuss apa lagi, kan?? :)

+ Hard to please because I'm suspicious and set high standards. Oh sangat. Dari segala aspek. My limit is the sky! (Argh klise nya phrase ini! Nyampah lak dengar)

+ Choleric? Apa tu? Penyakitkah? Atau nama bakteria?? Tekan sini untuk tahu apa itu choleric bagi melancholic. HAha~ ;)

Tu jelah. Oh. Kau nak tengok katak dalam Vico ek?? Jap3.. Dah seronok cerita pasal Nescafe dgn Libresse, lupa pulak pasal Vico aku.

Tengok tuh. Sedap je katak ni berendam dalam secawan Vico aku. Haiih.. Apa kau ingat itu hot tub??

P/S: Pasal personality test tu, bukan semua yang ia kata pasal kita betul. Ia hanyalah sesuatu yang boleh membuatkan kita mengenali diri kita dengan lebih lagi. Mana yang positif, kita maintain. Mana yang negatif, kita cuba perbaiki. Itu je. Kalau ada sape2 yang percaya 100% tu memangla jatiuh jadi khurafat. Yang kau samdol sangat nak percaya apa van pad cakap apasal?? Kau tak kenal diri kau sendiri kah??

Tuesday, 27 July 2010

Nothing much.. Just..

Can we pretend that airplanes
In the night sky
Are like shooting stars
I could really use a wish right now
Wish right now, wish right now
Can we pretend that airplanes
In the night sky
Are like shooting stars
I could really use a wish right now
Wish right now, wish right now

Saturday, 24 July 2010

Ni Mizah ChunChun nak cakap niiyy..

Assalamualaikum. Salam Satu Malaysia. Salam Satu Synchro.<--- dah ada dah!! :)

ChunChun?? Watta?? Well, Bila KunKun dipandang sebagai comel, maka jadilah ChunChun. Ohmigosh. Terperasan sendiri la pulak. Haha. Eh tapi bukan aku yg tukar nama ni sendiri yer. Org yang bagi. Haa~

Ni. Aku baru nak senang hati sebab ada geng baru. Dah dengar benda2 yang tak sedap hati. Eh. Kadang2 kan, keadaan2 gini la yang selalu buat aku sedar tau. Nak nilai orang, biar kenal lama2, through thick and thin. Jangankan sebab seperenggan perkataan membakar semangat yang keluar dari mulut dia, kau dah tertarik dgn dia. Kononnya pembela bangsa, pemimpin masa depan. Blah. Nanti memang semangat kau yang betul2 rentung. Okaylah. So this is a self reminder for me, as well as you out there, jangan cepat rapat/percaya dgn orang unless if you know it right.

Aku memang macam ni. Aku akan jadi neutral je. Yang putih tidak, yang hitam pun tidak. Cuma kalau memang aku dah tak berkenan tu, memang aku takkan berkenan la. So, kepada sesiapa yang meragui aku ni jenis yang macamana, baik tak payah nak approach aku dulu. Kalau kau takut sangat sangat la kan dgn ChunChun ni. Yang aku tahu, kalau kau cakap kat aku, dan aku rasa benda tu macam tak penting utk aku ingat, maka aku akan delete dari memori aku. Tak mau aku simpan. Buat ape. Nanti pahit pulak jus otak aku.

Sebab tu aku cakap, korang tu muda lagi. So tak payah nak act macam pakcik2 yang tanam tebu tepi bibir nak buat modal main politik. Pening tau tak nak melayan korang yang macam tu. Korang tu sama jenis je dgn ktorg. So apa salahnya korg gunakan kesamaan yang ko ada dgn kami ni utk kebaikan? Instead of buat permainan mari tikam belakang masing2? Bladi Ful. Korang yang cipta dulu situasi ni, tu sbb boleh jadi isu. Cuba kalau korang semua sepakat main congkak dgn aman, mesti takde propa-propa ni semua.

Lagi. Semua orang ada hati. Bukan kau sorg je. So jgn harap semua orang nak jaga hati kau. Eleh. Hati org lain ko tak jaga, ko nak suruh org lain jagakan hati kau pulak. Eh. Tak pernah dgr ke ayat "To gain respect you have to earn it"? Huh?

Lagi. Jgn suka pusing2 cerita macam cerita Nur Kasih. In fact, Nur Kasih pun ada satu versi je. Kau? 1google versi. Yang mana satu nak percaya pun tak tahu. Entah2 semua yang kau bagi tu tak betul.

Lagi. Boleh tak kau hargai bakti jasa budi orang? Kau nak org tahu bakti kaaaaaauuu je. Tapi kau tak kenang jasa orang. Haih. Sama macam masalah. Oh so kau jelah yang ada masalah. Kami tidak. Whateverrrr~

Apa2lah. Aku sibuk nak dating dengan drum aku nih. Aku tahu lah drum tu kolej yang punya. Aku je la pulak yang guna kan. So. Aku nak pegi dating dgn dia. Korang boleh cakap apa2 yang korang nak sebab aku takkan dengar sebab kami terlampau sibuk buat bising utk dgr segala potpet korang.

Babai! Aku nak pergi siap2 nak pergi dating nih.

New Semester, New People, More New awaits!

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Salam Satu Malaysia. Aku nak cipta ni: Salam Satu Synchro. Boleh tak?? Hehe.

Well, as said up there, the new sem already starts, and new students already exist. Heh?!?

Apa yang aku ingin katakan di sini adalah, semata-mata: AKU DAH JUMPA BUDAK BARU UNTUK SYNCHRO 12!!! OH YEAH!!! AKU HAPPY WEH!! Hahaha~

Itu jer. Happy sangat sampai nak cipta Salam Satu Synchro kan. Malam semalam merupakan malam pertama kami....err... show pertama kami! Haa~ So to expose the new guys and gals, ktorg ada la bagi mereka main beberapa lagu. Tapi yg aku suke malam tu, lagu2 impian aku semuanya ktorg main! Which is: 21 guns, trouble is a friend and bila cinta. And aku tak screw up Belaian Jiwa Synchro version.

Usman mmg sgt happy sbb dia nak main keyboard ganti Matt, and mmg tercapai la hasrat dia tu. Ada 2 org yg ktorg jumpa yg boleh ganti dia utk lead. Means Usman dah jumpa adik2 dia la. Err.. ada sorg ex-dip. Adik kah?? Haha~

Aku pun happy jugak sbb ada jumpa 2 org drummer. Sorg mamat dan sorg mary. Yeay. Aku suke aku suke. So bolehlah gilir2 main. Takdelah aku lone ranger je. Go yeah Go yeah.

Alvin pun, boleh dah nak rehat2 main bass. Ada sorg boleh main bass. O oo go yeah go yeah.

Hairi pulak, dia cadang nak fokus on nyanyi je since macam dah ramai gitaris. So yeah, silakan lah Encik Khatimah Cinta atau nama komersial beliau sekarang, Gio. (Sbb malam semalam dia yang nyanyi lagu Bila Cinta tu)

Aku harap dengan adanya mereka ini, kitorang sama-sama dapat input baru dan masing2 dapat bagi kerjasama. Semua sama je ye, even berbeza kos. Masing2 ada assignment, masing2 ada masalah. So. Sama. Sebab tu kita SYNCHRO!!!!

Kak Su Singer pulak still ada lagi for this one sem. So yeah, bolelah dia turunkan ilmu pengurusan budak-budak degil tapi manja ni kat kitorang. Haha.

Abang Sapik Sigaraga pulak dah naik jadi Timbalan Naib Presiden dalam MTM. Aku respek la dia mmg tak lupa kat Synchro. Semalam pun dia main gak. Lead 21 pistol lagi you. Usman main keyboard. Peh. Memang Dik Man Ban Pit sejati la dorg.

Abang Nasir lagilah pulak. Naik jadi Presiden MTM K12 terus. Haa.. Best ke tak best ke. Presiden born from a bassist. Cita2 beliau adalah untuk main masa dinner batch dia nnt, which is next sem. Ooo O yeah O yeah. Tak lupa Synchro gak dia nih. Aa yang ni lagi parah kot, sbb bila jumpa bass mesti nak petik punya. Nak jugak nak jugak tak kira nak jugak. Haha.

Hmm. Sape lagi ah aku tertinggal? Oh yeah. PakKim and Kerol. Dua jejaka yang gagah perkasa dan setia kat Synchro. Dey all pun ada lagi. Eh kadang2 kan. Diorang ni lagi gigih tau daripada yang berada di atas stage tuh. Haiih. Tanpa mereka siapalah Synchro. Ececeh. (aku tulis ni sendri aku yg nak muntah. haha)(just joking yea kawan2).

So, let's pray for the best for SYNCHRO 12!!

Sekian, Salam Satu Synchro!!!!!!

Yossshhh!!!!~

Thursday, 22 July 2010

Mei Yang Best : Arau

WAAAAAAARGGHHH!!!!! LAAMMMAAAAAA SAANGAAATTT DAAHHH TAK UPDATE NATE NIH!!!!! KESIAN BETUL DAH AKU TENGOKKAN! haiiih..  *sigh*. Sorry2, yang penting I'll never let this thing get abandoned. Okayh. Okayh. Sekarang mari mula macam biasa.

Salam Satu Malaysia!! Yaaah. Dengan membawa semangat Satu Malaysia, kita berjalan keliling Satu Malaysia!! Dan destinasi kita pada kali ini ialah: Arau!!

Tak mau tulis panjang2 macam kat Lumut dulu, kali ni nak tulis ala2 jurnal pulak. Sebab Arau tak se-horror Lumut. Seronok je yang banyak. Hehe. Kalah pon seronok je.


Day 1: Jumaat, kami yang dari Lumut ni sampai UiTM Arau. Pergi makan malam dekat2 je kat situ. Tengok Thomas Cup. Pakcik gerai tu kaya lebih malam ni.

Day 2: Sabtu. Pagi2 lagi dah pergi amek teammates yang lain dekat Bus Station @ Kangar. They are Abg Najib, Iftitah, Kak Zafie, Shereen and Aiman.
Lokasi jalan2: Padang Besaq! Where the peghiok kukuih 2 tingkat joke starts. Story:

Ye, hari pertama (oficially), lagi kitorang dah merayap. Hehe. Ini sume plan baik punye Abg Najib. Dia yang senior! Haha~ So this is where the joke was all over me, sampai la habes MASUM. Sebab, aku beli PEGHIOK KUKUIH DUA TINGKAT. Mak aku yang pesan. Haha. Beliau siap cakap lagi "Sebagai hadiah Hari Ibu, apa salahnyeeee". Homai. Homai. Okayh.

Day 3: Ahad. Sudah start game!! Girls lost to USM, Guys also lost to UiTM. Rilek2.

Day 4: Isnin. Girls won to UTeM, Guys won to UPNM. Hehe. Padan muke navy. (eh.. ada kene mengena ke??)


Day 5: Selasa. Quarterfinal dah ni. Woh woh. Girls won to UPSI, Guys lost to UIAM. So the guys' journey habis sampai sini sahaja. Takpe. Diorang still ada job jadi pompom boys + paramedik kami + pembeli makanan + side coach. Hehe. Me and my partner (Shereen) kene kerja keras sikit sbb kene tie break you know! Fuh gagah gakla pihak lawan kami tu walaupun badan kecik2 je. Hehe~

Day 6: Rabu. Semifinal. Cuba teka dgn sape? Jeng3... UiTM!! Haha mmg lauk la kami. Lawan dgn national + state players, mmg xdapat la jack nak menang. Punya la susun strategi, aku main single, yang lain main double. Planning sehabis baik. AKAN TETAPI, inilah first time aku rasa BAHAGIA sangat2 bila kena buli. Yes, bahagia yang bahagia, bukan bahagia "bahagia". Sebab apa, sebab boleh tgk la skill dia main macamana, shots dia, placing dia, footwork dia. Superb. Haha. Aku kene 6-0 6-0 ko taw. Takpe. PENGALAMAN!!

Day 7: Khamis. Disebabkan semifinal dah kalah, so kami masuk la 3rd and 4th placing match je. Still, 3rd and 4th are considered numbers jugak kan? Fight dgn the first opponent kelmarin, USM. Again, kami kalah. Silap percaturan maybe. Yang ini... err.. (izinkan aku menjadi sedikit emo di sini) aku geram la jugak sebab kalah. Geram and sedih sebab diorang menang atas kesilapan aku. Bola aku kene net kot. Bila kene net je terus diorang menjerit. Tak ke terkujat ko. So sedih la. Kalau diorang menang sebab ace diorang ke, placing diorang lawa ke, aku takde la kesah sgt, they deserve it. Hadoi. Net oh net. Sorry partner, who is Dalila at that time.
Lokasi jalan2: Gua Kelam!! Jalan dari pintu gua ke pintu gua, then main balas2 pantun kat ending. Haha. Segal sungguh. Padahal pantun mmg ada diorang tayang kat tepi gua tu je. Baca je la.

Day 8: Jumaat. Okay. Kembali ke mood normal, hari ni balik UPM!!! Tapi sebelum tu sempat ke stadium hoki to support our ladies team yg lawan UiTM final. Lawan cheer dgn budak2 kompang UiTM. Haruk betol. And to witness UPM's team victory gives a really good feeling. UPM Can!! Oh yeah~ Mmg stylo la gadis2 UPM main hoki. Weweeeeeet~

So that's the end of our journey for MASUM 2010. Bila masing2 dah turun dari bas saying goodbye to each other, rasa sedih. Sebab ada yg tak jumpa lagi dah. Final years la. Tapi, yg masih ada ni, perjalanan kami masih panjang. Sebab next year UPM tuan rumah yer!!! So we have to work harder than ever.

Ganbatte Kudasai!!!!


Err.. Kalau kalian perasan, 1st day dgn last day je tulis lokasi jalan2 ke mana kan? Haha~ Sorry, aku dah lupe la susunan hari jalan2 ke mana2. Tapi tempat yang kitorg pergi mmg aku ingat la semua.  So here are the photos:


Photobucket
Ni la Shereen. My partner for most of the matches. U rock, girl!!

Photobucket
Pelangi pada satu petang di Arau on the way to Jitra. Pergi Jitra main boling. Haha~

Photobucket
Afiq merenung masa depan di Kuala Perlis. Sunset ni. Mamat senti--mental.

Photobucket
Tengok gelagat masing2 kat Kuala Perlis. Abg Najib (baju oren) time ni la nak buat sit up pon. Hehe~

Photobucket
The whole clan at Gua Kelam!! Credit to abg bas yg sudi tangkap gambar kitorang.

Photobucket
Tengok2. Baru nak masuk mulut gua dah buat perangai macam makhluk gua. 

Photobucket
Our second sport is posing!!!! Masing2 takmo kalah haa.. Credit to Zakkina Wati for taking this pic.

Photobucket
No 4 pun ada pingat okay... Ahha. Jadi la tu. Motivasi! Next year mahu LION!!

Photobucket
Kan aku dah kate, posing beb posing!!

Photobucket
Lompat jagan tak lompat!! Tapi sorang tu lompat ke bawah pulak.. Hehe...


Photobucket

Kasi can kat the guys utk meyarung pingat ke leher masing2... Next year ada lagi guys!!!

Buat masa ni, ini sahaja gambar2 yang sempat aku nak upload ke intenet ni.. Rasa maca tak puas sebab rasanya haritu amek BANYAK kot gambar.. Yelah, kami kan kaki posing. Maka. Aku plan nak baut 2nd siri utk Arau ni. Gambar sahaja. 

Nantikan..... (Sepasti2nya yang dok menanti2 update blog ni dah penat nak menanti lagi)(Sorry!!!)