Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Saturday, 14 November 2009

STTJ-KMPh

Apabila diimbas kembali, aku sangat bersyukur kerana telah melalui alam persekolahan di Sekolah Menengah Teknik Tuanku Jaafar (may he rest in peace), and telah melalui program matrikulasi di Kolej Matrikulasi Pahang (or as seniors in UPM prefer to call it Matrik Gamb(p)ang) (haha).

Sebab:

At least I've known such variety of people (macam kueh pulak eh). Dari yang paling solehin sampaila yang paling gedik, dari yang paling senyap sampaila yang paling bising(yakni diriku sendiri la tuh)

2ndly, dengan berkat akak2 senior yang agak garang dulu, aku at east adalah jugak ikhtiar nak hafal all the zikirs or asma-ul-husna or selawat. Kalau tak, takde inisiatif pun nak gerakkkan diri sendiri. Same macam kat matrik. Nasibla dpt kat Pahang, so at least my rohani was fed as much as it could take at that time. The least, I dah suke nasyid. Sbb dulu mmg tak get just what is all these nasyid about.

3rdly, I have a wiiiiiide range of friends now. And, friendship lasts forever y'all!!

4th, Aku dah tahu la nak bezakan mana yang baik, yang buruk, yang haq, yang bathil,yang jernih, yang keruh, yang clear, yang chalky. Meansthat, bila masuk U ni takdela aku jadi jakun ke, terus lupa kat dunia. Macam terus lupa mak bapakke. Lupa asl usul bagai sume2 tu. Hayyy....

Tu je kot utk kali ni. Saje nak reminisce (ejaan ni.. aku tak pasti betul..h0h0) zaman 2006-2009.... hehehh. Dah tengah amek Degree dah aku ek. ISh2 (kesat mata), how time flies......

MAK!!!! ANAK MAK YANG BONGSU NI DAH BOSAU GODOBAK DAH HA!!! huuuuuuuuu~~

P/S: 1st time layan indie betol2 masa f5, 1st grup yang aku dgr, MeetUncleHussain. It's sad now Lan dah blah dr MUH. Gud luck and life, Lan.

P/s lagi: Geram kat reporter surat khabar yang selalu salah type Kolej Matrikulasi Pahang as KMP only. Oi. tu Kolej Matrikulasi Perlis la. Lain tahu. Lain. Pahang pny KMPh. ulang lagi. KMPh. KMPh. Ha. Belajar tuh.

Tuesday, 10 November 2009

Jus Otak 1 siap!!

JADI!! Setelah hampir 3 minggu memerah otak untuk mendapatkan pati yang pekat untuk dijadikan jus otak enak lagi berkrim, kini selesai sudah proses perah-memerah itu...

JADI!! Sekarang cuti telah kembali setelah sekian lama tidak cuti senang-lenang tanpa homework.

Akan tatapi, aku belom habis kemas bilik ni lagi.... Aduyai kenapala kena kosong terus bilik ni. Nak je aku sewa lori kecik satu and humban je sume benda dalam lori tu.

Ow.Ow.


Cuti ni. Aku janji aku kan ceritakan apa yang membuatkan aku sibuk sangat sampai tak ter-update blog hijau aku ni. Dan hidup aku pun takdela kosong sangat kalau nak dikenangkan balik pun. Mcm org lain tu, ada je yang lagi takde life dr aku.. Kan??

Just being a typical U student je.

~~Takde papepun yg nak tulis ni sbenarnya. Nak kabo exam dah habes. Tu je.

JADI!! Harap2 nya adalah lagi org yg sudi nak baca blog ni setelah aku mempamerkan tajuk yang kurang enak. ohoh.


P/s: Dah pandai main Rubik!! YATTA!~ Lepas ni nak try rubik bulat pulak. (Gambar ni... main Rubik dalam lab. ohoh)

Monday, 9 November 2009

Another sem to go as a freshman

Esok aku ada paper Kalkulus pkl 5 ptg nnt.
Last paper utk final exam ni.
And aku sangat bersyukur jgak sbb sem 1 yang hectic ni dah nak abes.
Doakan aku!! Tak ckup konfiden lg ni boleh jwb ke tak....

Plan ms holiday nnt:
Balik KMPh utk bertemu Pn. Ainul Cayang, makan karipap terhebat di dunia ini and kutip hutang aku kat Zizul.

O yeah ! Baeek punyee plan.
Tp, nak pegi Pahang tu kene la ada duit gak en? So, kene cari duit dulu le.... Then baru la bole fly! to tempat paling menggembirakan dalam sejarah akademik aku sepanjang almost 19 tahun aku hidup ni....

Dalam kepala: "Warga berilmu... berketrampilan... lalala~~~"

Nampak ketarakah dilema di wajahku?

Lagu Hujan "Dugaannya".
And memang. Masuk UPM, habis segala yang manis2 kat matrik dulu.

Mane lagi ko nak jumpa klasmate yang suke jalan laju2 pegi kuliah n tau bila nak jalan lenggang kangkung bila tau cikgu masuk lambat n yang tau bila nak potong jalan orang?

Mane lagi ko nak jumpa member yang turun padang tiap2 ptg dgn ko semata2 nak usha org? Mane ko nak jumpe member yang pandai cari kunci dlm kasut sbb nak 'curi' selotep ko?

Mane nak jumpa member yang sama2 boleh cakap apa2 sesuka hati labu2 ko je tanpa ada rasa bersalah or kecik hati?

Mane ko nak cari tourist guide yang bagus n akan protect ko spanjang jalan?

Mane ko cari lecturer yang otak n mulut dia lebih kurang sama senget mcm ko?

And paling penting:

Mane ko nak jumpe lecturer yang ada anak lelaki 2 org yang sangat hensem dan ko hanya boleh berharap yang dorg tu lebih tua dgn ko??

Mane? Mane?

Kat UPM mana ada sume tu..

Yang ada,
dugaan,
cobaan,
cabaran.

Dan...
YAng paling merunsingkan sekarang is..

Kenapalah Tuhan turunkan dugaan dalam bentuk seorang manusia yang suka menyusahkan hidup org...
Dugaan dlam bentuk seorang manusia yang suke over.
Yg sangat2 annoying tahap cipannyer.. Benda susah dia nak grunt kuat2, benda elok dia nak riak kuat2 jugak.. Like what?? Kitorang harus rasa apa yang ko rasa jugak keh???? Eh ada org lagi serabut dr ko, takdelah pulak sampai nak jd pain in the neck macam ko. Senyap2 sudah. Tak perlu bagitahu semua org apa yg berlaku kat ko. KAlo ko nak sgt org tahu, buat blog. Abih cer. Ni tak. Dah la sore besau. Kalau merdu takpe gak. HAish.

ADOI.

Mmg DIA tgh ajar kita macam mana nak deal dgn makhluk2 mcm ni sume.

Takpelah. Akan aku harungi jua.
Semata kerana MU ya RABB.


p/s: Aku tau nak abes sem 1 dah kat UPM ni.. tapi.. sape suruh KMPh bagi kesan mendalam kat hati kecik aku ni???? (angkat bahu)