Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Sunday, 31 October 2010

Obession

Hello semua!

Hello~ Hello!

I am currently obsessed with them:

With their songs:

Hello~
&
A-yo

and have been watching videos on youtube about them. Anything about them!

Best ek. Muda2 dah buat so many great things. Hoooh~ Nak jugak!

Mizah Hwaiting!

Fave SHINee. 
 Pix credits to fanpop!

Thursday, 21 October 2010

Self-Defense

Elsa seorang gadis. Sepastinya jika kita terdengar nama Elsa, kita tahu dia adalah seorang gadis. Melainkan kalau ada kawan kita yang berjantina lagi satu bernama Elsa. Ye, dalam dunia ni ada DUA JANTINA SAHAJA.

Hari ini hari Ahad. Elsa telah berjanji dengan kawan-kawannya untuk berjimba-jimbi di Kuala Lumpur. Kuala Lumpur in terms of Berjaya Times Square, Bukit Bintang Plaza, Imbi Plaza, Kuala Lumpur Plaza, Lot 10, Low Yat Plaza, dan Sungei Wang Plaza. Ya. Memang Elsa mahu berjimba sakan hari ini.

Sebelum itu, papa Elsa telah berpesan macam-macam kepada Elsa. "Elsa, tak payah bawak beg besar-besar dan gelebeh-gelebeh sangat; nanti kena ragut. Elsa, jangan jalan menonong je; tengok kiri-kanan. Bukan semua orang tu orang baik. Elsa, kalau tak pasti dengan jalan, jangan buat muka konfius. Buat muka konfiden; supaya penipu takut nak tipu kita. Elsa, kalau jalan di tepi jalan raya; jalan bertentangan arah. Elsa, jangan jalan di jalan atau lorong yang takde orang; bahaya. Elsa; jangan pakai high heels; nanti kalau ada emergency susah nak lari. Elsa, kalau naik teksi; jangan naik seorang-seorang. Naik dengan kawan2 kamu tu. Lagipun tambang mahal sekarang ni. Esok papa tak ada nak hantar kamu ke tempat yang kamu nak jumpa kawan-kawan kamu tu. Paham?".

"Okay Papa", kata Elsa separuh hati sambil mendengar omelan papanya.
"Tengok tu. Papa cakap takmau dengar",balas Papa.
"Mana ada. Orang dengarlaaaaaaa. Iye2, orang buatlah semua tu nanti", jawab Elsa

Elsa kini di stesen bas. Elsa berjanji dengan kawan-kawannya mahu berjumpa di Berjaya Times Square dahulu. Okay, mari kita skip segala stesen yang Elsa lalu.

Kini, Elsa di Jalan Bukit Bintang. Dan kini Elsa harus jalan kaki ke Berjaya Times Square. Walaupun Elsa mahu tak mahu sahaja mendengar pesanan papanya, namun Elsa masih merasakan yang papanya seolah-olah boleh nampak apa yang Elsa lakukan. Jadi, Elsa jalan kaki bertentangan arah trafik. Elsa tak bawa beg besar-besar gelebeh-gelebeh, hanya dompet dalam poket dan henfon yang digenggam kuat-kuat dalam tangan. Elsa tak berjalan di lorong-lorong atau jalan-jalan yang tiada orang. Sambil berjalan, mata Elsa melilau tengok orang di sekelilingnya. Elsa tak percayakan peminta sedekah yang menghulurkan mangkuk usang. Elsa tak naik teksi walaupun Elsa dah terasa panas sangat. Dan Elsa pasang muka paling konfiden yang Elsa ada.


Elsa kini sedang berjalan di tepi jalan raya, hampir dengan Berjaya Times Square. WENNGGG!!! PRENNGG!!! VOOOMMM!! bunyi-bunyi motor yang super laju di jalan raya. Elsa jadi takut. Elsa takut sangat kalau-kalau itu geng peragut. Elsa takut sangat sampai Elsa genggam erat sangat-sangat-sangat-sangat henfon Elsa. Tiba-tiba PEK! Henfon Elsa kemek kiri kanan. Terpadam terus dan tak boleh on walaupun Elsa dah cuba berdozen kali. Itulah satu-satunya alat penghubung yang boleh menemukan Elsa dengan kawan-kawannya.

Elsa tergamam.

......

Elsa masuk juga ke dalam Berjaya Times Square. Elsa tunggu kawan-kawan Elsa di depan 7E sebab mereka janji untuk bertemu di situ. Tapi Elsa tahu Elsa dah lambat 1 jam sebab Elsa salah naik bas, salah masuk lorong, dan Elsa tergamam lama sangat ketika henfon Elsa kemek tadi. Tapi, Elsa tabahkan jua.

Elsa tunggu juga. Nak call atau SMS dah tak boleh; nombor kawan-kawan pulak Elsa tak ingat. Sejam dah Elsa tunggu. Tak nampak jugak batang hidung kawan-kawan Elsa.

Elsa mengeluh.

.......

Elsa kini di KL Sentral. Elsa nak balik rumah. Elsa sayang Papa Elsa.

p/s: minta maaf sebab tak reti buat sound effect motor super laju di jalan raya. Hee :]

Click this to read a really nice and touching note about our father :)

Sunday, 17 October 2010

Truth be Told (+ Jalan2 in MV)

Assalamualaikum. Selamat Hari-hari semua. Semoga kita semua berada di bawah lembayung rahmat-Nya.

Ecece. (Well, I do want peace on earth; at least in Malaysia. For eternity. Which is likely impossible if everyone in the car in the streets of Malaysia hates honking unlike them in India. Heh.)

Ingat lagikah post Decided? Aku mmg ada niat sangat2 SANGAT3 nak jadi perempuan paling membosankan kat UPM selepas 10.10.10.

Well, let me rephrase that. Aku nak jadi perempuan paling membosankan pada korang. Korang yang mana? HA itu yang korang kene find out sendiri. Mana-mana korang lah. Hoh.

Berita baik!! Ingat lagikah post Ceritera Daftar Subjek? Well, aku dah boleh daftar subjek dah!! Kerana apa, HA itu yang korang kene find out sendiri.. Ahahah~

So, disebabkan dah boleh daftar subjek, maka Jumaat 15.10.10, aku n Diyana telah berjimba-jimbi di MidValley. Sampai kami penat. Sampai balik bilik terus tido tak ingat hari esok.  Sehinggakan kakak2 aku call the next morning, aku tak larat nak angkat. Haha. Gomenasai oneechan2 ku~ Sumpah kami tak spend banyak duit! *wink wink*

Well, mula2 jalan ke MidValley sbb nak temankan Diyana-sshi yang nak beli something for herself. Tapi, alang2 dah sampai MidValley tu, jalan2 la ye takk? Takkan beli satu benda je pastu blah? Hoho. Disebabkan aku pergi dengan Diyana, so aku tak membosankan dengan dia. Jadi boleh tolak nama Diyana dalam list "korang" tadi tu.

Setelah berjalan2 ke sana ke mari, kami pun turun la ke Ground Floor. Time tu ada kedai muzik apetah (seriusly tak ingat! Boleh jadi juga tidak tahu?!?) buat promotion barangan Roland. Roland, ya know?? Yang digitech dia bersusun2 butang2 and punat2 yang nak mencantikkan lagi bunyi gitar tu; yang digital drum dia tu boleh mencairkan hati mana-mana drummer tu? Ha that Roland la..

So me being a typical me; at that time I'm still sticking to my decision of not drumming in public. But then Diyana being the typical herself, she pushed me into the 'ring' to test out the drums.. I was like no lah, tak mau lah, segan lah, nanti rosak lah dow. But again, me being a typical me, I CANNOT RESIST THE TEMPTATION!!!!! TAHU TAK???? SUSAH SEBENARNYA NAK WALK AWAY FROM THAT PROMOTION SITE!! KORANG LETAK MANDREM KE HAA KAT PROMO SITE TUUHH??

Ada 3 set digital drums yang dia letak kat tengah. One costing RM9,000++ and another two costing RM3690 (++ jgak tuhhh). The more expensive one atas pentas. So aku takmau try lah yang tu. That one facing the crowd. Segan aku. So I tried out the RM3000 one.


 Ni yang the more expensive one.. Model apetah.. Haha..
 Ni yang aku test mula2 tuh. Yg 3k ++ tuh...

Mula2 ingatkan memang tak best tau main digital drum ni. Sebab pukul rubber je kan. So feel tu tak sama la dengan the real ones. Dah la diameter kecik. Selalu je terpukul drumstick tangan sebelah. But that indicates that I'm still not that good la kan. Pastu ada brader sorg noticed aku. Pastu dia suh main satu beat. Then dia join. Main yang lagi satu punya ( yang 3k++ ni ada 2 set; mind you). So it's like a duet; playing drums. Haha. Nice jugak. Pastu lagi sorg lak brader demo main double pedal. Geram. Aku kena masuk kawad la camni nak kasi kaki sync betol2. Kiri kanan kanan kiri. Ho ho ho. Then Mr Tony David, sifu besar kat situ, demo main drum yang 9k++ tuh.

And that totally changed my perspective about these digital drum. Yes, point dia sangat clear. To practice at home, without having your neighbours complaining to your parents. Boleh sumbat headphone, lagi bagus. Then as a sifu, mmg demo dia mmg sangat THE BEST lah! Haha xleh put into words.. Mmg tgk dia demo in awe... (O.o)  !!

Bila dah habis dia demo, dia cakap la "sesape yg nak try out the drums, feel free to do so." Kan. Diyana pushed me lagi. This time, ke drum yg atas pentas tuh. Ko Diyana. But then, lantak pi lah, bukan ada orang yang aku kenal pun kat situ. Sama je aku pikir mcm masa aku dalam KuNkuN kan. Haha. So aku hentam je lah ntah hape2. Dah aku blaja setakat tu jer. Nak develope sendiri rasa macam salah jer kan. Sekali Tony David dtg n bagi tips derr~

-Practice lah lagi. Tangan, double stroke. Kanan kanan kiri kiri. Sampai dah boleh buat laju, pasti sedap giler untuk ketuk apa2 pun.

-Kaki sekali pulak, Kanan kiri kanan kanan. Sekali lagi, sampai boleh laju, pasti apa2 beat pun bunyi sedap. 

Muka si Tony David ni mmg xboleh belah. Innocent jer muka dia. Padahal tangan n kaki sangat laju and synchronized as well. KPLHTK btol taw. Haha.

And you know what; the bold words up there tu lah yg membuatkan aku take back niat aku yg first. Yang mula2. Yang sebenar2nya. Tu yang aku rephrase balik kat atas tadi tu. Haha. Thanks to Diyana-sshi, brader 1, brader 2 and Tony David, semangat tu datang balik. 

So, I guess now I'm not giving up on what I've got huh. I'm just gonna go straight to the top. With practice. A lot of it. 

So you guys, as I'm getting fired back up, be sure not to blow the flame away. If it ever is going to happen for the 2nd time, mmg aku akan betul2 give up. On YOU GUYS. *sigh*

After having a real nice time at the promo, we head for lunch, and buying some other things lagi, lalala..

Then at MPH, bought two really cool books.

One is For Mum: Forever and After by Abdul Aziz Zain Hashim. This story has a sad ending, though. And it pretty much reminded me of my beloved late cousin. Sebab... the way the boy lived and died.. Quite similar there. For anyone who really wanted to appreciate what a mum means and how does it feel to be a mum for a change, go get this book.


Another one is Rojak by Amir Muhammad with the help of Chin Yew. Yes, that Chin Yew and that Amir Muhammad. Hoho. A book about Malaysia and everything in between. Rojak, and this book really is rojak, i tell you; good thing books don't have taste. If not then it would have been the best Rojak I've tasted. I still remembered when Chin Yew told me to buy this book; unfortunately at that time I didn't bring enough cash with me. So here it is! At last bought it. ^.^ glad.

People, support the local writing industry OK! Our books are as good as those from overseas. Buku si Amir Muhammad ni RM35. Sama je dengan buku2 English overseas yang kita beli. Aight.


So that's it about our berjimba-jimbi at MV. And about what I thought of this whole drumming stuff. And my niat of becoming that type of perempuan.

Oh, moreover, I won't stop and keep on continue because some people said these things to me:

-Jangan la berhenti main muzik. It's like; yelah, bukan semua orang boleh main muzik kan.
-Penantian saya hampa malam semalam (about 10.10.10 night). Saya tunggu turn awak, sekali takde. Next year eh. Next year.
-Aku ajak dah kawan2 aku sekali nak nengok ngko main. Mane ko wey mane?

Dan yang kat atas tu jugak lah;
-Practicelah lagi.

Woooh.

Anyway, I like to see my mum's face when she watched me play it. At least I have that something that can make her happy. ^____^
And also to think about the money my dad spent on me for those classses.
And also the time my siblings spent on me hantar ambik hantar ambik to and from class.

Kan? (Cuma rasa macam dah terlambat je. I mean, I'm turning 20 lah. And still drumming? hurmm..)


P/S: Training tenis dah mule! And. I SUCK!! Sbb: Dah lama gila x main kot! Ohohoho.

Wednesday, 13 October 2010

Ceritera Daftar Subjek

Alkisah, arakian tersebutlah kisah tatkala semua makhluk di UPM yang bernama undergraduates ni sedang sibuk2 mendafter subjek untuk 4 purnama yang akan datang.

Ramai jugalah makhluk-makhluk ini yang tiadk puas hati. Hatta, mereka post kan di blog masing-masing tentang ketidakpuashatian mereka.

Hey Hey Hey.

Semua orang pun nak tulis pasal tu. Aku nak jugak??

Cerita aku lagi best. Kot. Korang takat takleh key-in subject target sbb dah full, or ada masalah status pelajar kehape kejadah kan??

Aku.

Mula2 key-in tak boleh. SILA JUMPA P.A ANDA (DR.ZAINAL ABIDIN TALIB).

Okay fine. G jumpa. Mintak izin + sign + whatsoever.

And then and then. Key-in second time. MENGIKUT REKOD, ANDA MASIH BERHUTANG. SILA RUJUK PEJABAT BENDAHARI. (aa lebih kurang cenggini la ayat dia).

WAHAI JPA!!!! Ngape le nama aku yang sangat lucky untuk diperlakukan sebegini rupe?? Den tak pernah pon tangguh pengajian. Suko hati ekau ajo yo nak bagi ko taknak bagi ko duit. Nak kato result den terok, mana ada!! AAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaa.

Dapat biasiswa serupa macam makan duit famili jugak. Apedah JPA. Dari 2 bulan lepas dok dalam proses, dalam proses. Hampeh. EEEEEEEeeeeeee...

EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....

Hish, malas dah jerit2 pasal kau. Penat dah 2 bulan macam tu.

Sunday, 10 October 2010

Entah

Things have really gotten worse. One after another. And at this point, I REALLY feel like stepping back. Back out. From EVERYTHING.

I may be good at making decisions for my own sake. But if it involves others, hell, I am the world's most sucking decision-maker.

It's easy to understand that. I know what I want. Others? How the heck am I suppose to know what's good for them? A few month's knowing each other won't do to let me know EXACTLY what they feel or want. Even I sometimes struggle with my own kepalahotak to know EXACTLY what I want. Them?

And I'm not talking about decision for one or two peeps. This is about the whole colony. Aergh. Hello, like everyone said, I'm not matured enough to make such big decisions??? Don't tell me you're just saying it, literally. Come on, you mean it, right?? So when this situation arise, why did you put the decision making thing to me? Easier to blame someone else, is it? Is it?

Right now, right this very moment, I really wished plastic surgery is a lot more cheaper, painless, and halal. Hoh.

Good thing I'll probably have a big probability to not make any contact if I stay low. Low.

P/S: It's 10.10.10. And I'm thinking; if ever my brother's wedding is still on, will they still go on? Or will they not? If not, the situation would be just the same as now. So I guess, maybe that's just the way things are planned UP THERE. Right? No? So, is my decision correct for the time being?

**SIGH**


The inside of my effing mind. Eff.

Friday, 8 October 2010

Decided

Okaylah. Lepas ni. Aku nak jadik pompuan paling membosankan dalam dunia.

Mustahil? Okaylah, dalam satu Malaysia.

Tak mungkin jugak? Then dalam UPM je lah. Ok?

Ok kan? Bagoss.

Lepas ni tak payah cari aku lagi untuk buat kerja gila. Jangan cari aku lagi kalau tak cukup korum.

Cari aku kalau nak bukak pintu je. Bolehlah. Dah penat dengan lagu2 meleret kau.

Sepastinya kau pun dah penat dengan aku.

Hey. I'm younger, so, kalau dah tahu, sape suruh kau sendiri tak jadi big boss?

But sill, don't worry. Aku takkan tinggalkan kau. Aku cuma akan jadi membosankan je.

Sekian.

P/S: Aku ada kawan chomel. Thanks to her laptop aku post mende alah ni. Nama dia Tey O Beng.