Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Saturday, 12 May 2012

Matured much?

Tempat kejadian: inside UPM.

Aku sedang tunggu bas kat bus stop SS.

Ada sorang perempuan tengok2 aku, aku senyum.
Pastu dia pun mengambil langkah untuk berborak dengan aku.
Borak la, pasal kos apa, fakulti mana, kolej mana, tahun berapa.

Aku cakap la aku dah tahun ketiga.
Dia melopong.
Aku tanya, tahun berapa?
Dia jawab tahun pertama.
Aku angguk.

Dia tanya, dah third year kenapa naik bas lagi?
Aku buat muka screwed, aku jawab balik, habis tu aku bayar yuran bas, takkan aku tak naik bas?
Bukan, kan biasanya third year ni ada kereta, motor sendiri.
Well, nampak gayanya aku bukan third year yang biasanya.
Oh okay.
Okay?
Lagi satu, tak nampak gaya macam third year pun. Macam baya saya je.

Bas kolej aku sampai.
Selamat jalan, ada jodoh dan rezeki jumpa lagi, belajar elok2.
Dia angguk angguk je.

Dalam bas, aku terfikir apa yang budak tu kata (dasar senior, dgr fisrt year terus cop budak, huh)
Tak nampak macam third year? Nampak macam baya dia?

Well, bagi aku , it can only mean two things.

Satu, sama ada aku nampak muda, ceria-ceria dan otak tak berapa nak berisi macam freshie masuk uni, kosong dalam diri, pakai baju pun serabai-serabai je pergi kampus.

Dua, sama ada dia yang nampak terlebih matured dari aku, lebih berpengatahuan dari aku dan dressing dia yang macam third year dah boleh grad dah pun.

"Kau boleh cakap apa yang kau nak, buat apa yang kau nak, fikir apa yang kau nak. Aku takde kuasa nak kontrol semua tu. Jadi, apa kau nak fikir pasal aku, aku memang takkan halang."


2 comments:

Adibah Baharum said...

keh8 akak senior tak berapa senior. hahaha ok letteww~

HaWaAdAm said...

senyummu menawan menawannnnn..kau buat hatiku tertawannnn.. *tetiba*