Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Sunday, 11 November 2012

KUALA LUMPUR


Kuala Lumpur. KL. Kalau cakap pasal KL, imaginasi aku hanya akan tertumpu pada KLCC, Jalan TAR dan kesibukan lalu lintasnya. Sebab KL memang sinonim dengan itu (yang ketiga). Kadang-kadang otak aku turut menyenaraikan Midvalley Megamall sebagai salah satu isi KL.
Tapi bila aku berada di KL, in the center of it, in the heart of it, aku tak suka. Aku tak suka sebab dulu aku pernah happy di KL. Sebab dulu aku pernah happy di KL maka sekarang ni aku sedih. Tak faham? Jangan risau, tak usah faham pun tak apa, aku tak kisah.  
Stadium Merdeka, Dataran Merdeka, Stesen KTM KL. I had shards of memories in these three historical and iconic structures. In defining memories, I don’t usually focus on one emotion. It can be many, plenty in one like a rainbow cake. Or char-boiled chicken salad. Maybe even like inter-racial marriage. Satu Malaysia kan.
Memang, sekarang ini memang kalau aku masuk KL, aku sedih. Hmmh. Antara punca penting kenapa aku tak mahu kerja di KL bila dah habis belajar nanti. Aku nak pergi ke tempat yang aku tak pernah pergi. InsyaAllah.

Aku nak belilah buku Kuala Lumpur Aku Ok tu. Nak tengok sikit apa isi dalam dia. Hmm.


Sunday, 19 August 2012

Hari Hari Hari Hari Raya

Ikhlas daripada aku. :))
Poster ni pakai paint je :)
Tajuk post ni nyanyi macam ana raffali tau!

:D


Friday, 18 May 2012

Carl's Genie

Saja - saja.


Picture credit : Adib.
Supporter: Tey O Beng.


Saturday, 12 May 2012

Taaruf Pelik

Alkisah terdapatlah dalam suatu kampung, ada gadis-gadis yang bernama Jemah, Bedah dan Joyah. Mereka teman sejati. Seia sekata, sehati sejiwa.

Jemah.
Bedah.
Joyah.

JBJ. Dah boleh lawan grup k-pop JYJ ni. In fact, nama Joyah seorang dah boleh lawan JYJ. Ok.

Dalam satu kampung lain, ada seorang gadis yang hanya dikenali sebagai gadis drum. Kenapa drum? Sebab dia ni tiadalah kerja lain melainkan membawa drum kehulur kehilir kerana ia merupakan hobi sejak azali. Drum yang macamana? Well, I'll leave it to your imagination. Pearl boleh, Yamaha boleh, tabla boleh, bongo boleh, even cajon pun boleh. Nak imagine drum dalam bentuk gitar, keyboard, grand piano pun boleh. Imagination, there's no limit to it.


Sekarang mari kita lihat definisi gadis:
gadis adalah merujuk kpd wanita2 sopan
dan gadis2 sopan hanyalah byk di kg2
-definisi dari tukang kebun k13


So sekarang kita (mungkin) dah boleh faham serba sedikit tentang perngai gadis berempat ini. Gadis drum adalah gadis yang sopan walaupun dia suka membawa drum namun level sopan dia tidaklah sebanyak JBJ yang sememangnya merupakan gadis kampung sejati. Seia sekata, sehati sejiwa.

Walaupun keempat-empat watak ini adalah gadis, namun gadis drum tak akan pernah jadi JBJ, dan JBJ tak akan pernah jadi gadis drum. Ini adalah kerana JBJ merupakan alter ego kepada gadis drum. Lagi sekali, sila bayangkan ini:


Yeah aku tahu aku tulis berbelit macam _______ (sila isi dengan perkataan pilihan masing-masing). Aku pun tak berapa nak faham bila aku disuakan dengan pendapat seperti ini. But the idea of having an alter ego, I like it. 

Cuma bagi aku, to have an alter ego, you have to have the right condition and environment too. To have it here, now, I don't think it will be suitable. Tengoklah one fine day mungkin. And I plan to share that alter ego. Sesiapa nak? Isi borang kelayakan dulu.

P/S sendiri: Malam ni maybe MAYBE maybe last hangout with Taming Jayans (haha!) reramai gni untuk tahun ini. Tak tahulah, kita merancang, Dia yang tentukan.

P/S special: Hah tukang kebun, puas hati tak dengan post ni? Tak puas? Cer komen skit, mana yang patut aku edit. Oh ye, selamat berkenalan! :)

P/S umum: k13? it took guts out of me to type that, now let's see what they'll say. (itupon kalu deme ingat lagi kat blog ni wuwuwuwu)

Apa tu cajon?? Ni haaa:

Aku ada jumpa kat Malaysia, basic je RM400. *gulp*








Pengantaramukaan

Serius aku tak suka interface blogger yang baru ni. Haru!

Oh, nasib baik katak aku hidup lagi.

Digital je pun. duuuuhhhhh


Matured much?

Tempat kejadian: inside UPM.

Aku sedang tunggu bas kat bus stop SS.

Ada sorang perempuan tengok2 aku, aku senyum.
Pastu dia pun mengambil langkah untuk berborak dengan aku.
Borak la, pasal kos apa, fakulti mana, kolej mana, tahun berapa.

Aku cakap la aku dah tahun ketiga.
Dia melopong.
Aku tanya, tahun berapa?
Dia jawab tahun pertama.
Aku angguk.

Dia tanya, dah third year kenapa naik bas lagi?
Aku buat muka screwed, aku jawab balik, habis tu aku bayar yuran bas, takkan aku tak naik bas?
Bukan, kan biasanya third year ni ada kereta, motor sendiri.
Well, nampak gayanya aku bukan third year yang biasanya.
Oh okay.
Okay?
Lagi satu, tak nampak gaya macam third year pun. Macam baya saya je.

Bas kolej aku sampai.
Selamat jalan, ada jodoh dan rezeki jumpa lagi, belajar elok2.
Dia angguk angguk je.

Dalam bas, aku terfikir apa yang budak tu kata (dasar senior, dgr fisrt year terus cop budak, huh)
Tak nampak macam third year? Nampak macam baya dia?

Well, bagi aku , it can only mean two things.

Satu, sama ada aku nampak muda, ceria-ceria dan otak tak berapa nak berisi macam freshie masuk uni, kosong dalam diri, pakai baju pun serabai-serabai je pergi kampus.

Dua, sama ada dia yang nampak terlebih matured dari aku, lebih berpengatahuan dari aku dan dressing dia yang macam third year dah boleh grad dah pun.

"Kau boleh cakap apa yang kau nak, buat apa yang kau nak, fikir apa yang kau nak. Aku takde kuasa nak kontrol semua tu. Jadi, apa kau nak fikir pasal aku, aku memang takkan halang."


Tuesday, 24 April 2012

Oh wow

Look at what I have done. It seems like I left this blog for dead. Or is it to die? =.="


Saturday, 3 March 2012

Geram Punya Pasal

Aku nak post lagi. Kat facebook sudah. Kat twitter xboleh, panjang sangat. GERAMNYA!




there are some god-knows-who highly educated "badass" students who can't differentiate between the garbage bin and the sink, thus the toilet is now flooded with what i presume chicken soup with few chicken balls. nice. it's only saturday. now we have to wait for monday so that the not-so-highly-educated-in-fact-i-believe-most-of-them-didn't-finish-school cleaners can fix that. good job, university students. thumbs up! =.="


Korang ingat sinki kat Malaysia ni macam sinki-sinki kat rumah-rumah yang ko tgk dalam cerita-cerita barat tu ke??? Yang ada blades tu????? ARGHHHHH



Wednesday, 15 February 2012

Cerita pasal Kedai lagi

Assalamualaikum.

Semalam teman Hawa pergi Econsave, beli barang dapur.
So bila dah pilih-pilih, beratur la kat cashier. (The cashier! *sigh*)
Depan aku ada makcik nih, based on observation, mungkin makcik ni pembuat kuih.
Pasal dia beli susu sejat bertin-tin. Okay mungkin pembuat kek. Whatever.
(Dasar suka sangat observe orang tak tentu pasal)
Kendian belakang aku pulak satu famili. Parents dengan 2 orang anak. 
Muda lagi parents tu, about less than 40 years old.
Anak sorang mak dia dukung, sorang lagi main2 kat para tepi cashier tu.
Yang main2 ni umur macam 4-5 tahun lah kut.
Para tu kat sebelah cashier, bapak dia tak sampai cashier pun lagi.

Ayat best/kelakar yang kami witness is bila
Bapak budak tu sound anak dia.
"Janganlah memain. Kau ni, nak hilang ker??"

Wakakakkaka. Tak kelakar ke?
Okay.

===True Story!===

Okay mula-mula tu aku gelaklah jugak bila bapak budak nih cakap macam tu. Kau nak hilang ke?? Bunyi macam seorang bapa yang selamba+fun gitu.. Tapi lepas gelak-gelak tu aku stop. 

Eh, aku dulu penah hilang kot. Tak lawak okayh. Gelabah gilaaa. Pakcik, you better take back what you said to your son. Menangis ko kang.

Ini serius, aku pernah hilang. Kat pasar malam. Umur aku like 3 atau 4 tahun gitu. 


True Story Ends.

Wednesday, 1 February 2012

Jackie Chan is my Favourite Meme

Tadi mak suruh pergi kedai. Beli sardin setin dengan telur sepuluh biji.
Ok.

Sampai kedai, pilih pilih, siap, pergi kaunter.
Mamak tu kata "Lapan ringgit pat posen"
Huh?

Dari poket, aku bawak keluar,
Sekeping merah, tiga keping biru.
Aku pun cakap "Alamak, tak cukup pat posen!".

Mamak tu sengih.
"Tarak cukup??"

Aku tengok balik.
Eh, eh!!!
Okay, yang penting di sini, buat poker face!!
Aku pun hulur jelah yang merah sekeping tu kat dia.

Ya, aku mengaku aku adalah pelajar tahun ketiga di sebuah universiti yang lemah gilaaaaa mencongak dan aku mengaku jugak yang tadi kepale hotak aku aku short-circuit sikit lepas tengok benda yang belum rasmi tapi dah konfem. (Belum rasmi tapi dah konfem, cane uh??)

Aku yakin dan pasti, kalau mamak tu 9gagger, mesti dia buat muka gini:




Ehehehe.



Tuesday, 24 January 2012

Sorry, but

I had to get this thought out from my mind, out to at least some of you who would understand what I am about to say and truthfully I don't really care if after this you will see me as the bad guy who is in disguise of someone who is truly friendly with people because the reality is really I am friend with all of you just for the fun of your sick plastic bonds and I don't really care if that means I'm sick as well.  


There you go, the longest introduction of what I am about to say. Weehu.


Breathe in. Deep.


Breathe out: Aku mmg skeptik pun dgn korg. So if korg mmg kental or watever crap you guys say you are (especially the family part), prove that I'm wrong! Please, before my time ends. 


"We need to deal with the problem not the symptoms. We need to worry about the cause and not the effect."


Sincerely,
Mizah, the racoon in disguise.


kucing google.


p/s: I need sarcasm font! 

Sunday, 22 January 2012

Turpentin

Marilah semangat menulis dalam diri, ke marilah kau.
Please.
Aku nak menulis ni, tapi apasal kau macam ada tak ada je ni?
Pleaseeee.

Tuesday, 10 January 2012

Bak kata Aiman

O my, there's dust in my eyes!



Monday, 9 January 2012

I missed those years.

I missed those years when being dorky is not a social crime.

seriously.


Sunday, 1 January 2012

Meals

Last year's 1 Jan meal was a burger.
This year's 1 Jan meal is Maggi Kari.

Yummeh.

Oh and after that, I'm gonna feast my eyes on my roomate's book of Pizza and Pasta. (Pathetic sikit bunyinya.)

GOODLUCK FOR FINAL EXAM!

Bit-tawfiq!