Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Wednesday, 27 July 2011

Tips to handle unknown sms-er or caller.

Mesti semua pernah kan ada tibe2 je dpt msj dr unknown person..

'Salam.. boleh berkenalan???'

ihsan Datin Google

So kalau kau lelaki kau akan fikir itu perempuan dan mulalah kau tersengih panjang memikirkan sape la minah yg interested nak kenal dgn kau. Nak nak pulak kau tengah single ni. Hayy mari mengusha la.

So kalau kau perempuan pulak kau akan fikir itu lelaki dan mulalah kau tersengih panjang dan memikirkan sape la mamat yg interested nak kenal dgn kau. Nak nak pulak kau tengah single ni. Hayy mari menjual mahal la.

Tapi, korang mesti ada rasa curious dan furious jugak la kan. Yela. Nombor ntah mana2, msj kau mintak berkenalan. Dah la kau ni jenis stok yang suke wakenabeb-kan kawan-kawan kau. Kau ni jenis suke mengusik. Haish. Adakah ini salah satu prank utk mengenakan aku balik??

Perasaan ini bagus ye rakan2. Perasaan cuak dan rasa ingin tahu yg amat sangat. Sebenarnya. dalam situasi sebegini rupe, tak kesahla kau ni lelaki or perempuan, perkara2 yg tersebut adalah selayak-layaknya dijauhi:

1) Terus bagi details pasal diri kau. Nak nak pulak status kau sbb ini biasanya dijadikan bahan mari gelak ramai2. Lagipun kalau org tu adalah ah long ke, kaki pukul ke, gangster yg tersalah nombor ke, mau nye dia pedajal kau nnt. Jd jgn.

2) Gedik2 terus nak perasan kau akan ketemu cinta sejati. Oi kalau kau macam ni, mmg sah la jadi bahan gelak. Lagipun, kita kene igt ye kawan2, menurut Sufian Abas, perasan itu adalah sifat yang keji. Paham? Tolong pegang prinsip tu kuat2.

3) Layan mengikut perasaan yg tgh menggatal tu. Kalau la dibuatnye itu mak kau yg baru beli nombor baru saja2 nak testing anak dia.. Mampus la kau. Aduih.

4) Call terus nk kenal!! Oh no ini sangat sangat jangan!! Kalau kau call nak sergah takpe jugak, tapi kalau call nak mengorat, baik jangan. Weyy mmg hotstuff kat kelas la nnt kalo ko buat gini.


Tapi, seelok-eloknya kau buat begini:

1) Mula-mula tanya elok-elok n molek-molek: "Ni siapa? Dr mana? Dpt num dr mana? Macamana boleh knal sy? Kita pnah satu skola ke?" Supaya dia jwb n so bolelah kau buat list of suspect.

2) Bila dah agak-agak 2 ke 3 msj tu, kau sergah je terus. Kau tulis "Woi.. ni sapa nih?? Member2 ke? Bala la korg bwat mmber gini kan.. Aku sekeh ko laju2 kang.. Wah2.. Igt kdit aku free ke nak main2 gni???".

3) Tp bila dia kata bukan, sy mmg ikhlas nak kenal awak. Kau provok lagi supaya dia bagitahu jgak pasal ko. Kau ckp "Oh yeke.. Sorry la. Tp sriusly, kalo nak kenal, takkan tahu psl sy je? Sy nak tahu jgak pasal awak??"

4) Kau tanya member-member kau pasal num tu. Mana tahu ntah2 rumet ko sendri yg nakal g kasi num ko utk dimain2kan.

5) Kau tny la. Ada fb ke ym ke fs ke myspace ke tagged ke hi5 ke segala jenis laman web sosial yg ada kat dunia ni la. Ko tny. Kalo ko dpt email sahaja pun dah cukup bagus.

And lastly...

Bila dia bagi email kat ko, ko g cari kat fb ke mana2 akaun yg ko ada dan walla! Percayalah ckp aku, ko akan jumpa siapakah dia. Haha kantoi bodo.

Tp yg paling2 aku nak igtkan balik is tolongla jgn prasan. Igt tak td Sufian Abas kata apa...??

"Perasan ialah satu sifat yg keji"

Bagus. Sila igt sampai mati apa yg Sufian Abas ckp ni. Sbb. Kau tak tahu siapakah yg berada di opposite side yg sdg kacau kau tu. Okayla kadang2 kita dgr ada org sampai kahwin sbb hny satu missed call or random sms. Kalau kau nak go for it, silakan, aku tak halang.

ihsan Dato' Google

Tp kalau lepas tu kau dapat tahu itu rakan2 kau yg nakal sdg kenakan kau, aku dah cakap awal2 haaa.... Jgn Perasan.

Sbb, tak kisah la lelaki ke perempuan ke, kita ni sama je. Lelaki, korg igt org pompuan tak jahat ke kalau korg main kacau2? Eyy, perempuan bole jadi lagi antu tau tak. Kitorg bole dduk 2 3 4 org and then bagi idea nak tipu apa nak tipu apa. Lagilah kau.

Yg lelaki pulak, ktorg mmg dah sedia maklum yg korg ni antu. Kumpul 2 3 4 org satu geng pastu round2 num sapa yg ko nak kenakan then gune num mmbe korg, ngayat macam2.

Heleh. Dah biasa dah.

Bole bayangkan tak aku dpt call pkul 3-4 pagi masa matrik dulu:
"Nyonya.. tadi ada order tong gas kan???"- dgn accent cina yg tak berapa jadi.

Ish. Kacau aku nak stadi je. Dahla nak final exam.

"Takde2. Salah num ni"
"Ooo.. salah num ea. Takpe2 kita boley kenal"
"Ey. Gi mampos la dgn tong gas kau. Aku nak stadi ni"
-Letak tepon-

Eyy dia call lg.
"Waa.. manyak sombong la ini nyonya"

Aku pasang loudspeaker pastu letak hp kat tepi. Aku baca buku.

Hahah. Sampai la dorg off sendri.

It repeats. Dorg tepon, aku ltk tepi, off.

Last2 dorg yg ngaku. "Wey.. Ni Abu (bukan nama sebenar) la.. dgn Abdul (bukan nama sebenar).. Ko jgn marah lak ek. Kitorg kan klasmate kau yg baik hati. Saje2 nak tau ko tgh watpe."

"Bodo. Dah pagi2 gni ofkos le baca buku. Takkan la goreng ayam lak. Korg tu pun. Gi la baca buku. Walaupun dah terer."

Hahah. That's it la. Hantu2 yg sengal dan agak menjengkelkan. Tp aku suke kawan dgn hantu2 gni. Dorg la penyeri kehidupan. HuaHua..

Aku pun antu gak.

Penah sekali rumet kat matrik kene call dgn mamat mana ntah. Nak kenal, cam bese.

Rumet : Wey.. nak ckp pe ni?? Dahla sore mamat ni seram je..
Aku: Tipu jela. Nama ko Jenab. Ko x stady. Dah ada laki. Beranak 1. Laki ko takde sbb g laut.
Rumet : -menurut perintah aku-
Rumet : Dia x caya. Dia nak ckp ngan laki aku.
Aku: Kan td ko dah kate laki kau ke laut? Dia TLDM...
Rumet : Wah, dia nak nama kapal lak.
Aku: Ah ko tipu jelah Mahsuri.
Rumet : Weh dia dah piss off.
Aku: Baguslah. Ko kata la ko nak pi bagi anak ko makan lak. Pastu letak.

Haaaa ko. Lagi hantu dibuatnya.

Haha... Takpun buat je gini.

So, guys and girls out there, kalau ada unknown caller or messager, up to you all la nak layan with the believe that ia cinta sejati korg or ko nak believe that itu rakan2 hantu kau. Haha.

Renung2kan dan selamat beramal!!!

2 comments:

dee said...

hahahaha penah penah =P

Mizah Adam said...

ko xpe.. sergah je dorg x kaco dah.. hehe :P