Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Friday, 25 February 2011

Chillax laa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera dan salam satu Malaysia.

Bertemu lagi kita di hari ini pada hari yang lain dan masa yang lain. Harap2nya anda semua sihat sejahtera di samping orang yang tersayang. Cabaran Wawasan 2020 ke-7 : Mewujudkan masyarakat yang penyayang dan saling menyayangi. (Amek ko penangan 1st test subjek 3P. Ingat sampai hari ni tuu. Haha)

Ape punya lamE lah intro. Merapu jer.

Ok. Ok.

Aku sbg seorang yang senior (padahal satu batch dgn target reader aku kali ni kan, pffft). Bukan2, maksud aku, aku sbg seorang yg dah pernah terlibat ngan kerja2 yg korang tgh buat tu dari 1st sem aku kat UPM (fullamak Uni Femes nii!!), ingin memberi sepatah dua kata semangat kepada anda semua.

Chill, n relax. Chillax la.

Sabar itu separuh daripada iman. Separuh ke sebahagian?? Pokok pangkalnya, sabar tu kena ada dalam diri. Bukan takat kena ada je, kena mantap sekali. Aku nk citer sikit pengalaman aku lah. Cer citer cer citer.

Masa aku join dgn kerja2 ni sume kan, mmg typical la kalu nk tacing2 n bengang2 n nangis2 nih. Tp tu sume la yang akan membuatkan korang lebih gagah dan tabah di masa hadapan! Lebih paham macamana nak handel orang yang pelbagai ragam, nak handel keje2 gni, nak handel masa yang sememangnya takkan terurus, nak2 pulak time2 test or exam..

Masa tu baru tahu mana kawan mana hampeh.. Kalau yang memahami dan membantu, itu satu rahmat Tuhan bagi kat kita. Aku dulu sampai gaduh tak bertegur sampai ke hari ni. Sebab aku tersangat bz dan dia tak paham. Sekarang aku tengok dia pun dah bz. Kalaulah sekarang ni aku buat peranagai mcam dia, baru dia tahu betapa tensionnya aku time dulu; nak setel kerja n setel dgn dia lagii. Haihh. Losing a friend is painful tahu. But, seperti yang aku cakap sebelum ni, apa dia?? Keep moving on! But if you end up on the old bittersweet road, its called destiny! 


Masa ni jugak la kita boleh test kemampuan diri kita. Baru kita tahu sebenarnya kerja apa yang kita minat. Bukan la kerja yang dapat gaji tu, maksud aku, kerja2 yang melibatkan kemahiran diri. Kira ni macam proses mengenali potensi diri la nih. Macam aku. Pusing2 buat kerja last2 aku nak buat kerja blakang2 tabir gak. Stay behind the scenes. The front scene is just not me. So not for me.

Masa ni jugak lah kau nak belajar bagaimana untuk mengurus stress dan bagaimana untuk mengekalkan senyuman di muka anda; biarpun plastik. Stress; mmg kau takleh lari daripada ni. Even kalau kau terlebih tidur pun kau stress. Betul tak? Apatah lagi tak cukup tidur. Stress, bagi aku pengubat dia kau kena fleksibel. Bukan takat badan fleksibel( eh, maksud aku sihat), tapi minda kau kena fleksibel jugak. Tahu macamana nak setel sesuatu benda tu dengan cara lain, bukan spt yg kita tahu tu je. Otak kena positif jugak. Jangan dok negatiff jer. Tu yang stress lebih2 tu. Banyak sangat prasangka buruk kat org. Orang lain tak macam kita, dan kita tak macam orang lain. Jadi gunakan ketaksamaan tu untuk kebaikan semua.

Emm. Tu jelah kot. Mmg bagi aku, masa buat kerja2 gni la kau boleh tahu apa yang kau tak tahu. Cuma cara nak tahu tu je perit sikit. Jadi kawan2 ku, chillax la. Bear in mind; apa2 pun yang terjadi hari ni, pada hari kejadian tu, mesti dia jadi jugak. Takkan tak jadi punya. Ok?

Yang aku perasan la, sem 4 ni merupakan sem aku yang paling rileks. Walaupun BANYAK GILA "KERJA2 AMAL" yang aku harus lakukan.. Tapi aku malas nak stress2. Jadi aku mengambil jalan mudah, iaitu untuk meletakkan memori2 pasal kerja ni di RAM paleotak aku. Takmo ah simpan kat ROM. Nnt tak muat nak letak semua. Hiks. (Betul ke aku pakai analogi RAM dgn ROM nih??)

Paham ke tak apa yang aku nk cakapkan niihh??

Bukan ape, aku risau tgk lepas sorang, sorang tensi2.

Chillax la frens!!

XD

pic credit to pakcik google yg byk membantu. haha

P/S: Kepada "kawan" aku tuh... Kalau kau nak ajak gi lepak2 kat lombong lagi takde hal.. The past does not necessarily have to connect with the future kan. Aku bet kau pun dah paham kenapa aku jadi mcm tu dulu. Kalau kau tak paham jugak, kau ni mmg angelic lah kot.

10 comments:

Cik Siti Rahmah Bahrom said...

ehemmmmm

sparkling_deepred said...
This comment has been removed by the author.
sparkling_deepred said...

saya nk tanya satu soalan. kenapakah dalam banyak2 wawasan 2020 yang digariskan, wawasan yang ke-7 paling terkesan dan melekat di minda saudari?

sekian terima kasih.

Mizah Adam said...

ema: ehemmmmm

sape delete komen?? sape????

deepred: saya letak cabaran ke-7 tu sebab ia brkaitan dgn ayat saya yg sebelumnya. kalau saya nak letak ayat sebelumnya tu sbg "semoga anda semua gembira di samping laptop dan iphone masing2; saya akan kaitkan dgn cabaran ke-6, iaitu mewujudkan masyarakat yg saintifik dan progresif.

sekian terima kasih

:P

λ””μ•Όλ‚˜ said...

huhuhuh....

weiii...
cam bz gila ko diz week ek.. ak kol pon pyh nk angkat..

Mizah Adam said...

ko! agak ah~ sorry weh,... T_T

HaWaAdAm said...

hoi comel gambar tu hoi teringat pulak aku pada arwah UTEH yg suka dok ngangkang camtu hoi hoi huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Zuwairi Aiman said...

Mewujudkan masyarakat yang penyayang dan saling menyayangi bayi.. kene tekankan.. sbb skrg bnyk mslh buang bayi.. huhuhuu.. just pendapat,

Mizah Adam said...

awe: hah sabo2..
zuwairi: iyer, emm. baiklah~ ^^

cahaya mata ;) said...

weee..<3