Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Thursday, 20 January 2011

M.A.L.A.S

This is a reply to http://alinputri2720.blogspot.com/2011/01/heyjangan-bersedih-ok.html

Well, maybe not a reply, but more of sharing my thoughts.

First of all, Assalamualaikum. Salam Satu Malaysia.

Dah jawab salam? Ok baru bole start cerita.

Kalau korang memang baca blog aku ni, korang akan perasan yang sem lepas punya post banyak pasal makan hati la, patah hati la, konfius la ape la. Itu adalah kerana, aku asyik rasa macam nak makan haaaatiii je kejenya. Maka, aku telah membuat resolusi baru untuk tahun ini dengan tidak makan hati lagi. Lagipun, makan banyak sangat hati boleh menaikkan tahap kolestrol dalam badan. (huh?)

The point is, aku dah malas la nak amek2 hati ni. Penat owh. So sem ni aku try la jadi heppy ya yeay. Untuk menjadi heppy ya yeay pulak ialah dengan tidak mengambil berat perkara yang temeh, nak2 pulak yang takde kene-mengena dengan naik turun pointer aku. Ye, I may sound selfish, but then it's what I seem to need to survive this hectic uni life. Aku jauhkan diri dari kolej; sikit, aku tak hiraukan gosip2 liar yang ada di kalangan kawan2 aku; banyak. Simple je jadi kawan aku. Aku tak kisah la kau kaki ponteng ke, kaki pukul ke, kaki negatif ke kaki positif ke; asalkan takde sampai yang berbunuh2 dan bunuh diri, okay. Silakan buat hal masing2. Paham tak konsepnye? Paham tak?

Aku tak nafikan budak2 di sekeliling aku nih adaaaaa je gosip. Kalau takde tu, tak sah jadi budak UPMagaknye. Entah apa yang best dgn gosip pun entah. Pastu, ada pulak kaum yang mmg selalu nak amek tahu pasal gosip tu. Macam2 hal. Mula2 masuk degree dulu iye la jugak aku mengikuti gosip2 nih. Bila dah meleret2, malasla aku. Duk dalam kuliah kat belakang, gosip. Bukan dgr ape yang lecturer ajar. Haih. Aku malas nak foollow gosip2 budak2 ni bila ada satu masa tu, gosip hanya tertumpu pada seorang budak shj. SEORANG. Lepas ini, itu. Lepas itu, ini. Asyik diiiiia je. Malas!

Pastu resolusi aku lagi. Takmau rapat SANGAT dengan sesiapa. I mean like, rimas la! Mana2 pergi nak dgn geng tu. Kalau bukan dengan geng tu, nazak. Birthday wajib sambut sama2. Kalau tak, takmau kawan dah. WTH? Baju nak kena sama kaler tiap2 hari. Adoi! Kaler pelangi ade?? Aku teringin jugak nak tengok satu geng student pakai baju kaler pelangi kat UPM ni. Baru ceria sikit dalam bas. Duh.

Resolusi pasal Synchro pulak, (ha yang ni spesifik kasi nama terus, haha), ye aku admit dulu aku selalu nak jadi diorang. Bukan macam tau, jadi diorang terus. Tapi tak boleh la. My life is not the same as theirs. Tu yang asyik sgt makan hati kot. So, starting this sem, aku follow je flow diorang. But not be them. Paham ke? Kalau tak paham takpelah, korang bukan Siti Noor Hamizah kan? :)

Something I learnt masa KPO itu hari, dalam slot mengenali potensi diri. Dia guna kaedah metafizik utk kenal siapa kita. So kira punya kira, aku ni jenis kayu/pokok. Encik metafizik tu cakap, orang elemen pokok ni, macam pokok la. Semua orang suka, semua orang nak pergi ke dia. Tapi dia tak kisah pun nak pergi ke orang, tak kisah pun kalau keseorangan. Hm. Ada sikit betol di situ. Ho pastu dia kata elemen kayu ni bijak. Hoho. Baiklah. 4 flat eh sem ni. (InsyaALLAH, Aminnnnnn~). Pastu2 aku ni takde elemen air dalam diri aku. So I'm not a talker. Ye, mungkin. Then aku ni jenis yang kalau ada masalah, simpan sorang2. Ye, perhaps. Cuma mungkin sebab ada blog, maka aku telah menumpahkan jus otak yang melimpah ruah ni kat sini, secara tak langsung orang lain tahu masalah aku. Hoho.

Jadi! Dengan adanya orang2 elemen kayu macam aku ni, terbuktilah bahawasanya by just being what you want to be and just being by yourself, you will not die! Tettt! Aku hidup je lagi nih! Yela, ajal di tangan Tuhan.    Tapi aku boleh guarantee yang aku takkan mati sebab keseorangan. Maybe mati sebab lain, Wallahu'alam. So korang takyah la takut nak face this world alone. Because you never are! Bukan korang minat Maher Zain ke? Minat dia ke minat isi lagu dia? Kalau minat isi lagu dia, patutnya korang dah boleh bukak minda korang tu yang kita memang tak pernah keseorangan. Kan?

Tu jelah yang aku nak cakap. Kepada mereka yang sedang kesusahan hati dan teringin nak makan hati, bak kata Kak Su, hey! Jangan bersedih la. Kalau kau bersedih selalu, banyak perkara best dalam dunia ni yang akan terlepas dari pandangan kau. Okeh.

Overall, paham ke apa yang aku nak sampaikan ni? :) Sorry la, aku takde elemen air dalam jiwa, maka aku tak pandai berkata-kata. >.<

pic credit to myhotcomments.com




Just be and do what you wanted to!
:))
Pic credit to my kakak!

6 comments:

KayRole KaiXa IskanDar said...

owkay,sista...got the idea...nak uji jugakkkkkkkk..mana tau aku pokok balak ke..ngeh3

adeqmanje said...

ok my dear..good..i love this one..you should be like that..XPAYAH nk cbuk2 amek tau pe yg berlaku..klu ko ade keje, wat keje ko..xpayah nk cbuk tentang keje owg len yg xsiap atau owg len yg xpuas ati dgn keje ko..klu die rse xpuas ati, suh die wat keje 2 SENDIRI n jgn mntak tlg owg pas2 nk slhkn owg..keep on being positive sista!xoxo!mwah! :)

Mizah Adam said...

krol: bagus. x lampi ko nih.
kak su:: so rite! XOXOXO!!

sparkling_deepred said...

weh...sedih...nk amik hatilah mcm ni, eh mkn hati. compilation pic kedua tu xde kredit to pun...huhuhuhuhuhu sedihhhh...mkn hatiiii...nom nom nom

dee said...

ok, baru baca.... =P

Mizah Adam said...

kakakakakakak: baiklah~ huhu