Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Sunday, 17 October 2010

Truth be Told (+ Jalan2 in MV)

Assalamualaikum. Selamat Hari-hari semua. Semoga kita semua berada di bawah lembayung rahmat-Nya.

Ecece. (Well, I do want peace on earth; at least in Malaysia. For eternity. Which is likely impossible if everyone in the car in the streets of Malaysia hates honking unlike them in India. Heh.)

Ingat lagikah post Decided? Aku mmg ada niat sangat2 SANGAT3 nak jadi perempuan paling membosankan kat UPM selepas 10.10.10.

Well, let me rephrase that. Aku nak jadi perempuan paling membosankan pada korang. Korang yang mana? HA itu yang korang kene find out sendiri. Mana-mana korang lah. Hoh.

Berita baik!! Ingat lagikah post Ceritera Daftar Subjek? Well, aku dah boleh daftar subjek dah!! Kerana apa, HA itu yang korang kene find out sendiri.. Ahahah~

So, disebabkan dah boleh daftar subjek, maka Jumaat 15.10.10, aku n Diyana telah berjimba-jimbi di MidValley. Sampai kami penat. Sampai balik bilik terus tido tak ingat hari esok.  Sehinggakan kakak2 aku call the next morning, aku tak larat nak angkat. Haha. Gomenasai oneechan2 ku~ Sumpah kami tak spend banyak duit! *wink wink*

Well, mula2 jalan ke MidValley sbb nak temankan Diyana-sshi yang nak beli something for herself. Tapi, alang2 dah sampai MidValley tu, jalan2 la ye takk? Takkan beli satu benda je pastu blah? Hoho. Disebabkan aku pergi dengan Diyana, so aku tak membosankan dengan dia. Jadi boleh tolak nama Diyana dalam list "korang" tadi tu.

Setelah berjalan2 ke sana ke mari, kami pun turun la ke Ground Floor. Time tu ada kedai muzik apetah (seriusly tak ingat! Boleh jadi juga tidak tahu?!?) buat promotion barangan Roland. Roland, ya know?? Yang digitech dia bersusun2 butang2 and punat2 yang nak mencantikkan lagi bunyi gitar tu; yang digital drum dia tu boleh mencairkan hati mana-mana drummer tu? Ha that Roland la..

So me being a typical me; at that time I'm still sticking to my decision of not drumming in public. But then Diyana being the typical herself, she pushed me into the 'ring' to test out the drums.. I was like no lah, tak mau lah, segan lah, nanti rosak lah dow. But again, me being a typical me, I CANNOT RESIST THE TEMPTATION!!!!! TAHU TAK???? SUSAH SEBENARNYA NAK WALK AWAY FROM THAT PROMOTION SITE!! KORANG LETAK MANDREM KE HAA KAT PROMO SITE TUUHH??

Ada 3 set digital drums yang dia letak kat tengah. One costing RM9,000++ and another two costing RM3690 (++ jgak tuhhh). The more expensive one atas pentas. So aku takmau try lah yang tu. That one facing the crowd. Segan aku. So I tried out the RM3000 one.


 Ni yang the more expensive one.. Model apetah.. Haha..
 Ni yang aku test mula2 tuh. Yg 3k ++ tuh...

Mula2 ingatkan memang tak best tau main digital drum ni. Sebab pukul rubber je kan. So feel tu tak sama la dengan the real ones. Dah la diameter kecik. Selalu je terpukul drumstick tangan sebelah. But that indicates that I'm still not that good la kan. Pastu ada brader sorg noticed aku. Pastu dia suh main satu beat. Then dia join. Main yang lagi satu punya ( yang 3k++ ni ada 2 set; mind you). So it's like a duet; playing drums. Haha. Nice jugak. Pastu lagi sorg lak brader demo main double pedal. Geram. Aku kena masuk kawad la camni nak kasi kaki sync betol2. Kiri kanan kanan kiri. Ho ho ho. Then Mr Tony David, sifu besar kat situ, demo main drum yang 9k++ tuh.

And that totally changed my perspective about these digital drum. Yes, point dia sangat clear. To practice at home, without having your neighbours complaining to your parents. Boleh sumbat headphone, lagi bagus. Then as a sifu, mmg demo dia mmg sangat THE BEST lah! Haha xleh put into words.. Mmg tgk dia demo in awe... (O.o)  !!

Bila dah habis dia demo, dia cakap la "sesape yg nak try out the drums, feel free to do so." Kan. Diyana pushed me lagi. This time, ke drum yg atas pentas tuh. Ko Diyana. But then, lantak pi lah, bukan ada orang yang aku kenal pun kat situ. Sama je aku pikir mcm masa aku dalam KuNkuN kan. Haha. So aku hentam je lah ntah hape2. Dah aku blaja setakat tu jer. Nak develope sendiri rasa macam salah jer kan. Sekali Tony David dtg n bagi tips derr~

-Practice lah lagi. Tangan, double stroke. Kanan kanan kiri kiri. Sampai dah boleh buat laju, pasti sedap giler untuk ketuk apa2 pun.

-Kaki sekali pulak, Kanan kiri kanan kanan. Sekali lagi, sampai boleh laju, pasti apa2 beat pun bunyi sedap. 

Muka si Tony David ni mmg xboleh belah. Innocent jer muka dia. Padahal tangan n kaki sangat laju and synchronized as well. KPLHTK btol taw. Haha.

And you know what; the bold words up there tu lah yg membuatkan aku take back niat aku yg first. Yang mula2. Yang sebenar2nya. Tu yang aku rephrase balik kat atas tadi tu. Haha. Thanks to Diyana-sshi, brader 1, brader 2 and Tony David, semangat tu datang balik. 

So, I guess now I'm not giving up on what I've got huh. I'm just gonna go straight to the top. With practice. A lot of it. 

So you guys, as I'm getting fired back up, be sure not to blow the flame away. If it ever is going to happen for the 2nd time, mmg aku akan betul2 give up. On YOU GUYS. *sigh*

After having a real nice time at the promo, we head for lunch, and buying some other things lagi, lalala..

Then at MPH, bought two really cool books.

One is For Mum: Forever and After by Abdul Aziz Zain Hashim. This story has a sad ending, though. And it pretty much reminded me of my beloved late cousin. Sebab... the way the boy lived and died.. Quite similar there. For anyone who really wanted to appreciate what a mum means and how does it feel to be a mum for a change, go get this book.


Another one is Rojak by Amir Muhammad with the help of Chin Yew. Yes, that Chin Yew and that Amir Muhammad. Hoho. A book about Malaysia and everything in between. Rojak, and this book really is rojak, i tell you; good thing books don't have taste. If not then it would have been the best Rojak I've tasted. I still remembered when Chin Yew told me to buy this book; unfortunately at that time I didn't bring enough cash with me. So here it is! At last bought it. ^.^ glad.

People, support the local writing industry OK! Our books are as good as those from overseas. Buku si Amir Muhammad ni RM35. Sama je dengan buku2 English overseas yang kita beli. Aight.


So that's it about our berjimba-jimbi at MV. And about what I thought of this whole drumming stuff. And my niat of becoming that type of perempuan.

Oh, moreover, I won't stop and keep on continue because some people said these things to me:

-Jangan la berhenti main muzik. It's like; yelah, bukan semua orang boleh main muzik kan.
-Penantian saya hampa malam semalam (about 10.10.10 night). Saya tunggu turn awak, sekali takde. Next year eh. Next year.
-Aku ajak dah kawan2 aku sekali nak nengok ngko main. Mane ko wey mane?

Dan yang kat atas tu jugak lah;
-Practicelah lagi.

Woooh.

Anyway, I like to see my mum's face when she watched me play it. At least I have that something that can make her happy. ^____^
And also to think about the money my dad spent on me for those classses.
And also the time my siblings spent on me hantar ambik hantar ambik to and from class.

Kan? (Cuma rasa macam dah terlambat je. I mean, I'm turning 20 lah. And still drumming? hurmm..)


P/S: Training tenis dah mule! And. I SUCK!! Sbb: Dah lama gila x main kot! Ohohoho.

11 comments:

Eksotika Blogger said...

fuh jumpa otaiii!! gilak ahh...nyesal aku balik umah 15hb tuh..ceyttt~~

totoromalas said...

waaa!!!! ko patut ajak aku sekali T.T... and btw, wat, if u turn 20 the no more drum ke? bg aku ko buatla pe yg ko nak buat, peduli abes cakap orang lain. bukan wat jenayah pon~~~

Mizah Adam said...

adib: xpe2, home is always a better place to spend ur weekend. ^^

aten: ko igt tak jumaat tuh kite terserempak kat faklti? aku blah dr jabtn tp ko bru nk masuk? ha at that time aku dah nk g tggu si diyana tu dah. huhuhuw~ nxt time yer~ mmg la bukan jenayah, tp mcm.... absurd jer..

dee said...

huahhahahahaha.. citer kau tu duk menaip2 malam semalam eh.. haha... *yey bodband tak laju.. muahaha, weyh jgn quit selagi tak ajar akuuuu

sparkling_deepred said...

keep on drumming, something special that we don't have in our family but you have it. but, keep on scoring juga for your subjects. TAU.

KayRole KaiXa IskanDar said...

btolll..jgn quit selagi ko x ajar ak hbs n ko xberdiri sama tinggi(blh ke?) ngan otai..okeh?support all the way,mijah aka mafia drummer..!!!:)

adeqmanje said...

jgn berhenti n give up!peduli owg nk dgr ckp ko ke x..yg penting ko da jd diri ko..akn ade peluang lg besau kt luar 2..dlm nih..hmmphh!!sandaran je..yg penting bkn diowg tp ko..ingt 2 k..xoxo! :)

Mizah Adam said...

korang... T.T thanks!!

diha: diam2 suda. haha. cter dlm kelambu xleh bawak keluar.. :PP

akak: baik!
kerol: mafia??? hahaha
kak su: xoxo!

HaWaAdAm said...

berenti main dram???ko gile ke hape hah?? nak kena belasah dgn aku ke hah??

lepas ni camne nak ambik lagi gmbr ko main dram hah??

Mizah Adam said...

weh. em0 lak minah nih. sekeh kang.

dee said...

weee... apakah?? weyh!! dgr lagu jahat.. hahaha pat jam lagu nih!!!