Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Tuesday, 2 March 2010

Tak Semua Sama.

Assalamualaikum. Salam Satu Malaysia.

Dalam beberapa hari ni aku dapat contact balik member2 dari zaman sekolah aku dulu. Thanks to Facebook kan. Ada tu yg aku terserempak masa tgh makan kat mamak belakang sekolah tu. Ada tu yg aku jumpe kat UPM ni ha.  And.. walaupun semua member sebaya, sama2 makan nasi lemak yg sama kat sekolah dulu, still..

Tak Semua Sama.

Tak semua end up flying overseas. Tak semua end up taking degree. Tak semua end up taking diploma.

Ada yang aku jumpa, tengah kerja. Not a part time job, but a full time job. Bila tanya kenapa, the reply was: Aku nak tolong mak ayah aku la. Adik2 ramai nak sekolah lagi.

Ada yang aku jumpa, dah kahwin ada anak sorang dah. Ada sorang yg sama matrik dgn aku tu, dah bertunang dah.

Ada yang aku jumpa, tengah ambik sijil. Bila tny kenapa, sebab SPM tak berapa elok.

Hm. Masa kat sekolah mmg nampak macam semua sama level je. But really the truth is, life got more than what we seem is going to be.

Semua biasanya fikir yang klise:
Habis sekolah, masuk matrik/asasi, masuk U amik degree, grad, keje. Takpun sambung lagi.

Tapi. Bila lepas SPM. That's when you realise apa yg akan terjadi bergantung pada kebolehan and keupayaan kita. Bergantung pada potensi kita. Kepada usaha kita dulu.

Mulalah nak fikir mana satu yg terbaik utk kita. Degree ke diploma ke sijil ke kerja ke kahwin ke.

Memanglah. Kita merancang namun yang menentukan DIA juga.

Kau larilah jauh-jauh pun kau tetap akan kembali pada DIA.

Terima kasih Tuhan, kau bagi peluang kepada kami semua.

Tak kira apa pun, kau tetap bagi peluang kepada kami. Cuma. Kami je yang terlepas pandang peluang tu. Kalau pandang pun, tak perasan. Kalau dah perasan pun, kami tak bersyukur.

Kami yang kecil. Masih banyak yang perlu kami belajar. Masih banyak yang kami perlu tahu.

Terima kasih Tuhan.

Kau yang Maha Adil beri peluang kepada kami semua. Tu sebab tak semua sama.
Alhamdulillah.

 fikir. decide. live it.



true!

16 comments:

λ””μ•Όλ‚˜ said...

dong ilhan, obsoyo~
huhuhu..
yeorobun dong ilhan obsemnida~

Mizah Adam said...

ko mencarut apa nih????

totoromalas said...

cam sdey la plak baca menate ni...

Mizah Adam said...

hoho. baru aku tau blog ni menate ye totoro...

sparkling_deepred said...

very true...Allah tidak akan menguji seseorang itu melainkan dia sabar dan tabah menghadapi ujian itu...setiap manusia ada bahagian masing2...bahagia, derita, senang, susah...itulah kehidupan. Bersyukurlah setiap masa! Sejak2 ada jalur lebar nih, ada 2-3 new entries per week! I like! (two thumbs up). I like! (two thumbs up) juga your banner...the pics conclude you and your style! ade zen tu...bangga I...keep on writing Adek!

adeqmanje said...

erk..wat aq rse nk nges gak..touching ler..hurm..btol la pe ko kate 2..alhamdulillah..kite sume end up in such a good way.. :)

KAYROLE KAIXA said...

ak bace biasa je...x trusik lngsung hati yg xde emotion nie...hua hua...T.T

Mizah Adam said...

kakak!! wah i love you lah!!!

kak su: btol3..
krol: err.. btol2.. -.-

HaWaAdAm said...

mmg betulla yg ko blogkan nih..nak share sketla kan..dulu masa lepas spm, cikgu suruh ambik ujian matrix, aku ambik.bila dpt result dpt masuk matrix, aku blur.apakah patut dibuat.smp beli baldi pun akak yg belikan..hehe..tapi time nak masuk tu, ekonomi tgh gawat, so abah pun kena tempias.aku dah berbelah bagi nk terima ke tak matrix tu, sebab mahal gak nak byr yurannye.owh, time tu tak tau yg dpt biasiswa every sem.so aku decide n ckp dgn abah,"takpela abah, kita ambik stpm pun takpe, asalkan smbg belajar".tapi, Tuhan Maha Adil dan Maha Mengetahui ketentuan dan perjalanan hidup kita, abah kata "jgn nak ngada2!gi masuk je, takyah pikir pasal duit tu!"hehe..lebih kurangla ayat abah.so, dgn berkat doa mak,abah,abg,akak dan ko, aku berjaya smp ke tahap skrg.conclusion, mungkin kalau aku teruskan idea nak ambik stpm je, aku takkan smp ke tahap ni, mungkin lower than this, mungkin better than this. tapi Tuhan dah tetapkan, jadi aku redha dan bersyukur.all thanks to my family!

hehe..sorila mizah..tersemak pulak kat blog ko nih..peace!

HaWaAdAm said...

owh satu lagi aku lupa..mizah!aku nakla banner gitu!!!!!!

sparkling_deepred said...

to hawa: weh...ade ke kita belikan baldi eh? tarak igt wo

sparkling_deepred said...

to hawa: weh...ade ke kita belikan baldi eh? tarak igt wo

Mizah Adam said...

kakak, kot ye tak igt pon, takyah la komen 2 kali.. haha

hawa! tulis kat blog sendri ler. hehehehe~

tgh buatkan la banner awe nih. pnoh dgn sutemmel.

KAYROLE KAIXA said...

akmtrsentuh sbnarnya bler bc blog ko la...huhu...ak nak share la kat blog ak,haha..

HaWaAdAm said...

hehe..nnt aku blogkan isu ni, ko kata aku tiru ko pulak...sekadar share citer je..hehe

kak...adola...bukan setakat baldi, gayung dan segala toiletries akak belikan bersama2 kita pegi ke pasar mlm kat rumah tu..wa relax je, akak yg panik..hakhakhak...

sparkling_deepred said...

baik juga aku ni rupanya ye...