Empunya Blog

My photo
Selangor, Malaysia
Tidak liberal. Tidak radikal. Cuma sederhana/average/moderate. Di tengah-tengah. Tu sebab selalu stuck.

Wednesday, 16 December 2009

One of the many WONDERFUL things that kept me busy in Uni life

We play for synchronization! Well, I guess semua band kat dunia ni pun main utk synchronization. Whatever it is, buat masa ini, pada masa aku sedang menulis entri ini, 'We play for synchronization' adalah semacam moto or tagline utk band kolej 12 yang tersayang, SYNCHRO 12!! (Tak2, aku syg band Synchro, bukan kolej 12).

Atau sebagaimana yang abang aku suka panggil, Synchro Psycho. Sukahati labulabu je kan mamat tu. Kitorg tak psycho lah. Ktorg normal je whaat. Well, it's a combo band, bukan percussion band or brass band. It's a combo. And apa lagi yang aku tau main selain drpd the great drum?? So,I took part as the drummer, although there's another guy drummer yang mmg jauh lagi hebat dari aku as he already have a band of his own, and mmg dah otw buat demo pun. So, xpelah, walaupun ada sikit segan dgn dia sbb dia guru bg aku, as dia ada bolehlah aku mintak tlg ajar skill2 utk menjadi drummer yg menjadi kan? Hahah. His name is Fahmi. Oh band apa aku tak tau la pulak. Nnt aku tny sama dia eh.

Ni Fahmi. Tp terkecik la plak gmbr ni. sori bro!

Tgk2 muke aku yang jongos+slenge bila kat blakang drum.. haha!


For our batch, selain aku and Fahmi sbg tukan ketuk tong, kitorang juga ada penggoreng gitar! Memperkenalkan Usman, the penggoreng yg chomel and metal!! Haha. Nama dah antik, tp org tak antik pun. Dia ni mmg chomel la, you can see for yourself. Dia ni pun mmg ada band dia back home, which is a metal band. Sometimes dia mmg suke lepaskan gian dia, by making the "metal" sound. Ala, sound yg kau buat macam suara keluar terus dari halkum tu. Ha, That one lah. Dia ni kalau goreng gitar mmg taknak kalah punya. Selagi jari dia tak patah renyuk smp kene kejarkan masuk hospital agaknye, dia akan goreng gitar segaring-garingnya. (Haha tetiba teringat skrip dlm cter Pensil-"Kau kalau goreng, tak garing, mmg bukan kau namanya".)

Serongeh seorang Usman

Moving on to the bassist, here's Alvin! Bukan Alvin n the chipmunk la.. Walaupun itu yg aku n rakan2 panggil dia masa orientasi.. YA..Masa orientasi aku mmg jahat. Jahatnye bukan kepalang sampai felo pun dah kenal dgn muke aku ni ha. Haha. Tp bukan jahat sbb aku ponteng slot eh, oh itu tidak sama sekali. Alvin kami ni Alvin Boki. Woh. Bunyi macam eksklusif gitu. Alvin Boki, bassist Synchro. Wah3. Okaylah. Dia ni, mmg seorg bassist yg sgt kool and hebat and blurr. Ye. Muka dia mmg sentiasa blurr jadi jgn kecik hati kalau dia pandang kau dgn muka blurr. Muke saja blur, tuan pny badan tak blur pun. Bila pegang bass, dia mmg pandai dgr the melody of the song and serta merta boleh adapt dgn tempo and beat of the song. Eh.. I'm not quite sure if tempo and beat is the same thing. I hope its not. Hihi. Lagi, Alvin ini sgt pandai bershuffle, bila dia shuffle, nampak mcm kaki dia ada 4 pasang. Melayang sana sini. Aku pernah try tp mcm tak manis plak dipandang org. Depan belakang tertinggal hoho. Jadi aku tgk sajalah Alvin bershuffle. Dia ni pernah ada gak band, tp boy band. Haha! Eh, tapi tapi, suara dia mmg sdp la, tak dinafikan. Lemak2 ala2 Ariel Peterpan gitu.
Lihatlah Alvin yg serba serbi blurrrrrrr...

Lagi, kami ada beberapa org berbakat besar yang memeriahkan lagi suasana Synchro12 ni. Antaranya Naga, Hajar (he's a guy), Khairi. They all (e'eh mcm Azwan Ali plak) ni main gitar, and I tell you they are very talented guitarists. So far yg dah buat performance is me, Alvin, Usman, Naga n Khairi. Khairi siap nyanyi lagi kot masa jamuan Hari Raya Kolej 12 hari tu. Wah2. As for the rest of the crew, we got K-Rol,Pak Kim and Anas.

Menjadi guru kpd anak2 muridku yg lagi tua.. haha


Masing2 fokus for the first show.. (Pesta tanglung!)

AKAN TATAPI, aku baru cerita pasal the first year students je niiiii..... Seniors ktorg sumpah lagi kool dr ktorg!! Eh, bkn nak kata akmi ni kool, tapi, well, I think that's the fact! Haha!! Sampai di sini sahaj entri kali ni. Seniors lain kali pula sbb tak nak menyumbat segala seribu details dalam satu entri shj. Sekian, nantikan sambungan Synchro12!

P/S: Sedang menilik2 lagu yg sesuai utk didendangkan pada annual dinner yg akan dtg...

Tuesday, 15 December 2009

Bengkel Penulisan Kreatif

Dalam sebulan lepas ada MTM KTDI tepon aku. Dia cakap bulan satu nnt akan ada bengkel susulan penulisan kreatif yg aku join dulu. Oh. Aku tak bagitahu eh?

Well, Bengkel Penulisan Kreatif bersama Faisal Tehrani telah diadakan pada bulan.... Oktober kot. Nnt aku tgk gmbr jap. Ahah. Korg tgk jela kat gambar tuh. Aku join sbb.... niat utama aku nak bersua muka dgn Faisal Tehrani la kan. Heheh. Terpesong betol niat aku. Dan niat kedua barulah sbb aku nak belajar pasal penulisan kreatif and stuff ni.


Tgk2. Aku sanggup bayar RM30 tahu.

Dan. Bengkel susulan plak nnt ada. Bengkel susulan ni, stp peserta haritu kena siapkan satu cerpen. Cerpen tau. 5000 words. Untuk Faisal nilai and then komenla apa apa apa nanti. Ye. Aku mmg dah ada semangat utk menulis cerpen sebaik shj habis bengkel tu. Tapi... ada juga tapi, ilham takdak la weyyy... Macamana nak tulis cerpen kalau ada semangat je tp takde idea? Ilham? Hadui.. Pastu saudari yg tepon aku td tu kata, siapkan cerpen tu, nnt masuk sem dia kutip. Hadui, aku dah rasa macam kerja utk majalah la plak. Ada dateline pe sume. Dahla aku kecewa besar lepas jumpa Faisal harituh. Ehehe. Meh aku crite kenapa.

~~~Kisah Kecewa Aku~~~

Korang sume pernah baca karya dia kan? Tipu la kalau korg kata tak pernah baca. Dalam antologi komsas form4 kita dulu ada cerpen dia satu. Kerana Manisnya Epal. Hah. Itu dia buat tu. Sejak form4 jugaklah aku rajin pergi library sekolah n kutip semua buku yang dia tulis n hadam. Satu-satu aku hadam. habis semua buku dalam library, aku beli pulak kat kedai. Satu-satu aku beli. (tapi ada jugaklah dia punya yg baru-baru aku tak beli lagi). Dalam byk2, aku paling minat n hadam is 1515. Sangat2. Pastu, masa bengkel haritu, dia ajar, nak jadi penulis kena pandai menipu. Then dia pun reveal la yang sebenarnya cerita 1515 tu penipuan je semata-mata. Ada la sikit2 dia amek facts yg betul2 facts. Yg footnote semua dia tulis tu tipu. DIULANGI> TIPU. PALSU. FAKE. DECOY. PASTE. Faham?? Jurnal2 Adi Fimiyun la hape kebende sume tu tipu jehh. Chett. Nak menangis aku time tu. Pehh. Novel dia yang aku paling suka adalah kencingan dia jeh. Tak sangke sungguhla. Itu satu kecewa. Lagi satu, dia tak seperti apa yang aku selalu pikir dia macamana. Get what I mean? Kalo tak paham, aku bg contoh.

Ko minat Zint. Zint si pekomik tulah. Ha yg tu. Through his comics, ko pikirkan yang dia ni macam cool, ada sikit nakal, macho, selambe, suke buat lawak marang krapu, and apa2 lagila yang terkandung dalam fantasi ko tuh. Then bila dapat peluang bersua muka, bertemu mata 4 serampang, tetibe, segala fantasi kau hancur lebur lalu ditiup angin monsun bulan Disember. Bila kau jumpa dia depan mata kau, dia sebenarnya adalah seorang makhluk yg pendiam, malu2, ala2 pasif gtu. Tak ke ranap fantasi kau? Kan kecewa tu?

~~~Kisah Kecewa Aku tamat~~~

Itulah contoh aku bagi menggambarkan perasaan aku setelah bengkel tu berakhir. Dan kini aku sedang memerah otak aku hingga ke titisan terakhir utk menghasilkan sebuah cerpen sulung dan harapnya ia akan dapat memuaskan hati semua pihak. Macam Zahiril Adzim kata, kalau taknak menulis tu, paksala macamana pun, mmg taknak keluar. Sama la macam aku ni ha. Tengah perah dah masih sedang memerah ni. Tapi idea itu masih lagi tak timbul. Mungkin setelah aku tambah sikit gula dan asam dalam pati otak aku ni, baru idea itu akan timbul. Hm... bagaimanakah teka-teki ini akan berakhir? Sama-sama kita nantikan.. Zass!

P/s: Aku suka la pulak dengan ayat "Memerah otak hingga ke titisan terakhir" atau "Juicing my Brain" ni. Hahah. Might as well make a badge out of it.

Tuesday, 8 December 2009

Rubic Rubic Fever


Hey-ho! People!! Look what I bought on last Raya Haji!! A round rubic. Heheh. I've been eyeing a round rubic at KL Sentral. But it costs a dear RM22. Oh no no. I don't spend that much on A rubic. heheh. This one I bought at RM8 je. So, the round rubic makes my collection grows to 4 rubics!! Which consist of 3 normal rubic and the latest one that I've bought, he round rubic. Ahah-- Itu baru sahaja rubic2 yg normal ya tuan2 dan puan2. Belum lagi rubic yg berlubang di tengah2nya atau yang 6x6 rubic lagi. Ya. Saya mmg ada mimpi nak kumpul all those kind of rubic yg exist DAN yang BOLEH DISELESAIKAN, just like my brother having a dream to collect all the ORIGINAL Transformers figure. I tell you, that guy mmg dah byk giler dah collection dia. But I really don't think he's ever going to stop until he bought everything. This is one of his Transformers. It's the one, the only, BUMBLEBEE!

(Latar belakang lagu tema katun Transformers masa kecik2 dulu)

Same goes with me, I'll collect all the rubic yg ada!! We used to have a triangle rubic in this house, but since none of us played rubic back then, I guess we just threw it away. What a waste. A triangle rubic!! Now that's a hard-to-find rubic. Takpe2. Cari.

How to solve a round rubic? Sonang yo rupo2nyo. Solve mcm rubic biasa jeh. Except that I can't solve it with my eyes stuck to the tv because you never know if you've done a full rotation or not. Kalau rubic biasa tu boleh lagi rasa if you've done a full rotation or not. Tapi a bulat one.. You can't know because.. It's bulat la! You tend to twist it sampai tgn berbelit kalau tak tgk. Heheh. And since my round rubic is quite a small one, my left hand cramped everytime I try to solve it because I hava to hold it like, just at the end of my fingers. Yela, org tgn panjang. HAHA.


1st step, mcm biasa, get the 'base' done.

Pusing2 then tadaa!! Dah siap after melawan rasa sakit di tgn...


Pic without the annoying hand.


Bila buat corak ni kat rubic baru nampak mcm lawa sikit. Sbb bulat kot.


So, mmg, kali ni takda cerita, cerita psl rubic bulat saja, jadi sapa2 kat luar yg nak try rubic bulat, try lah! Fun. And hand-cramping. Have fun!

Saturday, 14 November 2009

STTJ-KMPh

Apabila diimbas kembali, aku sangat bersyukur kerana telah melalui alam persekolahan di Sekolah Menengah Teknik Tuanku Jaafar (may he rest in peace), and telah melalui program matrikulasi di Kolej Matrikulasi Pahang (or as seniors in UPM prefer to call it Matrik Gamb(p)ang) (haha).

Sebab:

At least I've known such variety of people (macam kueh pulak eh). Dari yang paling solehin sampaila yang paling gedik, dari yang paling senyap sampaila yang paling bising(yakni diriku sendiri la tuh)

2ndly, dengan berkat akak2 senior yang agak garang dulu, aku at east adalah jugak ikhtiar nak hafal all the zikirs or asma-ul-husna or selawat. Kalau tak, takde inisiatif pun nak gerakkkan diri sendiri. Same macam kat matrik. Nasibla dpt kat Pahang, so at least my rohani was fed as much as it could take at that time. The least, I dah suke nasyid. Sbb dulu mmg tak get just what is all these nasyid about.

3rdly, I have a wiiiiiide range of friends now. And, friendship lasts forever y'all!!

4th, Aku dah tahu la nak bezakan mana yang baik, yang buruk, yang haq, yang bathil,yang jernih, yang keruh, yang clear, yang chalky. Meansthat, bila masuk U ni takdela aku jadi jakun ke, terus lupa kat dunia. Macam terus lupa mak bapakke. Lupa asl usul bagai sume2 tu. Hayyy....

Tu je kot utk kali ni. Saje nak reminisce (ejaan ni.. aku tak pasti betul..h0h0) zaman 2006-2009.... hehehh. Dah tengah amek Degree dah aku ek. ISh2 (kesat mata), how time flies......

MAK!!!! ANAK MAK YANG BONGSU NI DAH BOSAU GODOBAK DAH HA!!! huuuuuuuuu~~

P/S: 1st time layan indie betol2 masa f5, 1st grup yang aku dgr, MeetUncleHussain. It's sad now Lan dah blah dr MUH. Gud luck and life, Lan.

P/s lagi: Geram kat reporter surat khabar yang selalu salah type Kolej Matrikulasi Pahang as KMP only. Oi. tu Kolej Matrikulasi Perlis la. Lain tahu. Lain. Pahang pny KMPh. ulang lagi. KMPh. KMPh. Ha. Belajar tuh.

Tuesday, 10 November 2009

Jus Otak 1 siap!!

JADI!! Setelah hampir 3 minggu memerah otak untuk mendapatkan pati yang pekat untuk dijadikan jus otak enak lagi berkrim, kini selesai sudah proses perah-memerah itu...

JADI!! Sekarang cuti telah kembali setelah sekian lama tidak cuti senang-lenang tanpa homework.

Akan tatapi, aku belom habis kemas bilik ni lagi.... Aduyai kenapala kena kosong terus bilik ni. Nak je aku sewa lori kecik satu and humban je sume benda dalam lori tu.

Ow.Ow.


Cuti ni. Aku janji aku kan ceritakan apa yang membuatkan aku sibuk sangat sampai tak ter-update blog hijau aku ni. Dan hidup aku pun takdela kosong sangat kalau nak dikenangkan balik pun. Mcm org lain tu, ada je yang lagi takde life dr aku.. Kan??

Just being a typical U student je.

~~Takde papepun yg nak tulis ni sbenarnya. Nak kabo exam dah habes. Tu je.

JADI!! Harap2 nya adalah lagi org yg sudi nak baca blog ni setelah aku mempamerkan tajuk yang kurang enak. ohoh.


P/s: Dah pandai main Rubik!! YATTA!~ Lepas ni nak try rubik bulat pulak. (Gambar ni... main Rubik dalam lab. ohoh)

Monday, 9 November 2009

Another sem to go as a freshman

Esok aku ada paper Kalkulus pkl 5 ptg nnt.
Last paper utk final exam ni.
And aku sangat bersyukur jgak sbb sem 1 yang hectic ni dah nak abes.
Doakan aku!! Tak ckup konfiden lg ni boleh jwb ke tak....

Plan ms holiday nnt:
Balik KMPh utk bertemu Pn. Ainul Cayang, makan karipap terhebat di dunia ini and kutip hutang aku kat Zizul.

O yeah ! Baeek punyee plan.
Tp, nak pegi Pahang tu kene la ada duit gak en? So, kene cari duit dulu le.... Then baru la bole fly! to tempat paling menggembirakan dalam sejarah akademik aku sepanjang almost 19 tahun aku hidup ni....

Dalam kepala: "Warga berilmu... berketrampilan... lalala~~~"

Nampak ketarakah dilema di wajahku?

Lagu Hujan "Dugaannya".
And memang. Masuk UPM, habis segala yang manis2 kat matrik dulu.

Mane lagi ko nak jumpa klasmate yang suke jalan laju2 pegi kuliah n tau bila nak jalan lenggang kangkung bila tau cikgu masuk lambat n yang tau bila nak potong jalan orang?

Mane lagi ko nak jumpa member yang turun padang tiap2 ptg dgn ko semata2 nak usha org? Mane ko nak jumpe member yang pandai cari kunci dlm kasut sbb nak 'curi' selotep ko?

Mane nak jumpa member yang sama2 boleh cakap apa2 sesuka hati labu2 ko je tanpa ada rasa bersalah or kecik hati?

Mane ko nak cari tourist guide yang bagus n akan protect ko spanjang jalan?

Mane ko cari lecturer yang otak n mulut dia lebih kurang sama senget mcm ko?

And paling penting:

Mane ko nak jumpe lecturer yang ada anak lelaki 2 org yang sangat hensem dan ko hanya boleh berharap yang dorg tu lebih tua dgn ko??

Mane? Mane?

Kat UPM mana ada sume tu..

Yang ada,
dugaan,
cobaan,
cabaran.

Dan...
YAng paling merunsingkan sekarang is..

Kenapalah Tuhan turunkan dugaan dalam bentuk seorang manusia yang suka menyusahkan hidup org...
Dugaan dlam bentuk seorang manusia yang suke over.
Yg sangat2 annoying tahap cipannyer.. Benda susah dia nak grunt kuat2, benda elok dia nak riak kuat2 jugak.. Like what?? Kitorang harus rasa apa yang ko rasa jugak keh???? Eh ada org lagi serabut dr ko, takdelah pulak sampai nak jd pain in the neck macam ko. Senyap2 sudah. Tak perlu bagitahu semua org apa yg berlaku kat ko. KAlo ko nak sgt org tahu, buat blog. Abih cer. Ni tak. Dah la sore besau. Kalau merdu takpe gak. HAish.

ADOI.

Mmg DIA tgh ajar kita macam mana nak deal dgn makhluk2 mcm ni sume.

Takpelah. Akan aku harungi jua.
Semata kerana MU ya RABB.


p/s: Aku tau nak abes sem 1 dah kat UPM ni.. tapi.. sape suruh KMPh bagi kesan mendalam kat hati kecik aku ni???? (angkat bahu)

Monday, 14 September 2009

So much to say, so little time

Yap. I've been through lots of stuff, and lots of it I've written in Words. Tp tak upload lg sbb wi-fi sini sgt lembab. Sorry. I'll keep up nnt!!

Wednesday, 8 July 2009

Saya masuk Universiti Hanya untuk Jadi Maskot

ini KuNkuN si Rakun. chomel kan? and yup, that's ME inside that hot stuffed thing. It really is a good feeling that they called out your college name for winning something. At least better than K10 yang tak menang ape2 tu kan. hahah. Dan jgn salah sangka. I jadi maskot secara sukarela, bukan paksaan. It's a bit sad though, that I am now known as kunKun, and not Mizah. ee. u guys should really know me as MIzah. And then You'll find me waaaay more fun than kuNkuN. No, I am really proud to be kuNkuN, but when I'm not kuNkuN, I'm Mizah. Please,,,, know me as Mizah. okay?? that is when I'm not kuNkuN laa.... Mizah jadi KUnKUn bila lapar je... hahah..

kat ats tu gambar kuNkun dgn kak Touie. antara yg sanggup bersengkang mata utk menjahit mende alah tu dgn kemasnya. Tepuk2 sayang!!!!


ini plak Mr rabbit.. entah maskot kolej mane aku dah lupe. He should win too, though. sbb bulu dia best and kuNkuN ada jadi jahat jap pegi tarik bulu ida. ahaha.. sori rabbit!!



ini KuNkuN dgn roomate. nisa n fasha. Sorry guys, yg dlm maskot tu je yg available... heheh



dilayan bak VIP!! mmg patut pun dilayan sebegitu rupa sbb panas gila kot dalam mende alah tuuuu..... sebelah tu kak jin yee,, another PU (pembantu Universiti)





haha ini budak sengal 2 org.... sedapnye ko peluk KuNkuN. Aku pun nak peluk kuNkuN gak!!!! mmg sedap tau peluk kuNkuN, sbb dlm perut tu kekabu ooooo....



KuNkuN dah penat..... ksian kuNkuN... bergambar beramai2 setelah diisytiharkan menag the best mascot... hehe


gmbar kuNkuN with abg Saufi.. antara jejaka2 PU yang digilai oleh pelajar2 baharu wanita di kolej 12... hahah. time ni abg Saufi taktau lagi kuNkuN perempuan nih.. masa tahu pun blur2 je pkir pompuan manela yang sanggup bergadai nyawa pakai maskot panas.. dah la kepala tu helmet abg Anuar.. peh bau diaaaa...... BAEEEKKK puNYEee!!!! heh sori abg Anuar.. peace!!




with my 3 roomates and cikgu kat sebelah.. we call him cikgu sbb mmg dia cikgu pun, br nak amek degree.. mula2 aku kau je dgn dia. pastu malu sendri. hahah.
So.... that's about kuNkuN and Mizah. Ya kawan, sasya dah ceburkan diri da;lam bidang2 yang tak pernah kwan2 pkir saya akyn jadi... etc, mule2 nasyid, pastu maskot lak.. hehe. apepun, I'm still breathing oxygen and exhaling carbon dioxide... so far so good in UPM..
Till then, DADAAAAA!!!!
KunKUN says: nantikan kemunculan saya di pesta interkolej dengan pasangan saya, si singa yang friendly!!!! =)







Thursday, 11 June 2009

BookFest 09~ Lain dari yang lain

On 25th April, aku, Hawa, Abang, and Abah pegi Pesta Buku kat PWTC tuh. Well, cita2 aku utk memiliki kesemua 12 volume Hot Gimmick akhirnya menjadi kenyataan!! AHAHAHAHAHA!!! haha.. Mcm psiko lak. Aku tau Hot Gimmick tu komik lama, tapi, dah dulu aku tak berkesempatan nak memiliki semua komik tuh. Sekarang ni dorg buat offer, aku rembat jelah!! 12 komik tu for RM30!! 12 for RM30!! Gile ke kau nak lepaskan peluang macam tu?? YAHOO!! yeye.. Dah2. Aku cter dari start eh. Ktorg (mak aku tak ikut, tak larat jalan with all the crowd lg). Ktorg ke PWTC by LRT. aku tak tahulah ni kali keberapa bapak aku naik LRT, but dia buat LRT ni macam naik keretapi biasa je. Dia pegi keluarkan video cam dia tuh and then pegi rakam semua2 yang terjadi kat dalam LRT. Org masuk LRT lah, org keluar LRTlah, budak duduk dgn mak lah, budak2 skola baru balik tuisyen lah... Aku mmg ada angin sikitlah kalau bapak aku buat hal mcm tu. Yeah, org might fikir, ey, cool dude lah, nak shoot kitorg ke apa? bolelah ktorg flash senyum kitorg yg plg ikhlas. rite. Aku tak pikir mcm tu pun. Aku try to make a face yg mcm mengatakan aku tak kenal pun mamat ni.. Aku tau aku mcm jahat je, but, dah mmg aku tak suke, ok, tak suke. Bukannya semua benda yang org tua kita buat kita kena suka kan?? So, aku pun berdiri mcm kayu je kat tepi seat bapak aku and aku buat muka plg stone yg boleh aku buat. When dia focus kamera kat aku, aku trus je buat muka LAGI STONER GILE and then turn my face away pi tgk budak yg duduk dgn mak dia td tuh. huh. Aku mmg bet lah yang kalau abg and Hawa duduk dkt ktorg pun, dorg msti buat muka stone gak. Hah. Sori Bah.

ok ok.

So, kitorg sampai kat PWTC. Ktorg split sbb kitorg ada agenda masing2. Aku jalan dgn Hawa sbb agenda ktorg lebih kurang and kalau aku tak cukup duit, aku cekau je duit dia. Heheh. Dah, aku tolong jual topap takkan takde komisen kot?? Abg aku lak nak pi cari buku psl tenis and drawing2 nih, besides usha awek. Heh. Btol dia usha!! Masa aku terserempak dgn abg aku di celah2 khalayak ramai, dia dok jalan blakang 2 awek cun ni. Abg aku lak tersengih2 nmpk aku. AHAHA. Lawak btolla abg aku sorg tuh. So, aku n Hawa pun mulakan misi ktorg. The first popular person yg kitorg nampak is A.Samad Said. Dia dgn sape lagi tah tgh buat forum kat bwh tu. Ktorg tak tgk, ktorg nak cepat. Heheh. First booth, Alaf21. Akak aku nih g borong sumer novel yang ada nama Ramlee Awang Murshid kat kulit novel tuh. Dahla ada offer 3 novel for RM45, lagilah gile akak aku nih. Dan disebabkan aku lg tggi n slim SKIT je dr akak aku tuh, aku pun menawarkan diri utk bersesak bersama2 dgn minah kaki novel yang lain utk amek novel yg akak aku nak tuh. Seronok buat keje nih. Aku amek je sume novel and pass kat blakang, mesti ada org amek punya. Fuh. macam borong ape je. Ada sorg minah depan aku nih, siku aku terlanggar kepala dia. Kuat jugaklah. Tapi dia buat dono je. Bila aku usha, rupa2nya dia tgh baca sinopsis satu novel nih. PEH! Punyalah khusyuk, benjol baru nak jadi kat kepala pun dia tak sedar. Eheh. So aku blah jelah dari situ. Akak aku pulak bersesak kali ni nak byr sume2 novel tuh.

Dr Alaf21, ktorg trus berjalan dan kali ini utk mereleasasikan impian aku lak. Ktorg cr GempakStarz pny booth tp jumpa PayLessBooks pny dulu. So, kitorg pun singgah jap and usha buku kat situ. I spent my first ringgit there. Bought some books yang boleh tahan interesting jugaklah.....tajuknya. Heh. Sinopsis tak sempat baca. Then aku baru nak panjangkan kepala nak cari booth GempakStarz, rupa2nya sebelah2 je dgn PayLessBooks. So aku pun suro Hawa tggu kat situ and aku bersedia utk bersesak lagi sekali. PEH!! Mmg sesak gile la weh kat both yg nih. Dgn bdk2 skola pakai uniformnye lagi.. Time ni aku beli dua Zint pny komik yg the latest je. Sbb HotGimmick habis. Takpe2, aku dtg second time nnt. So, bile aku pi for the second time, yup, komik idaman aku tuh ada. Aku rembat jelah. Aku trus je pi kat ahmoi yang jaga booth tu and tny HotGimmick satu set ada tak?? 'Ah, ye, ada2'. Aku pun trus je ke depan sambil memotong line budak2 skola dlm uniform nih (cheh, padahal takde line pun. Masing2 merebut jeh). Bdk2 skola ni bkn ape,tapi lambat sgt. Kalau nak tu rembat jelah. Ni tak, nak amek tanak amek nak amek letak baliklah pulak i mean like KAMON LA BUDAK!! dah la org ramai ni. If nak bajet pun, duit kat wallet tak cukup nak beli sume komik kat situ, akak nasihatkan korg takyah belilah. Baik beli buku PMR ke SPM ke lagi best. (Heh, bahasakan diri akak, yelah, aku dah abes skola ape?? And btolla aku kate, baik beli buku nak ngadap peksa, aku dah abes skola aku tawulah ape yg ktorg sume senior2 mcm aku ni regret.. btl tak??)

YAHAHAHA>>>

Akhirnya kesemua volume HotGimmick jadi milik aku!! Aku igt nak beli Tshirt Kijiya ngan Under18 gak, tp aku tak nmpak pun?? Oh ye, ni cadangan aku buat pihak GempakStarz. Aku tau ni first time korg join Pesta Buku, so if korg sayangkan fans korg n tanak ada yg mati sbb stampede, ape kate next year korg sewa like, 7,8 tapak ke?? The bigger the better and percayelah, lagi ramai org bole dtg. Eh, eh? Okay, so beli komik yg 12 tu bknlah satu2nya misi aku dtg Pesta ni. Aku ada lagi satu misi. Nak jumpa Zint and bagitau kat dia betapa bestnya dia n komik2 dia sekali. heh. Tp bila kat booth tu, mmg x nmpaklah Zint, sbb org ramai, lg satu, booth tu kecik sgt. So, aku igt Zint ngan pekomik2 Gempak lain mmg takdelah kat bangunan PWTC nih. So aku ngan Hawa pun round2 la kat Pesta tu, beli lagi mana2 buku yang berkenan di hati sanubari ni. Sdg2 ktorg buhsan tu, ktorng ternampak la ada satu bilik konferens ni ada banner PEKOMIK and GEMPAKSTARZ kat luar dia. Pastu ada plak sorg minah ni datang n terus masuk je. So, kitorg tanyalah kat staff Gempak, rasanya, bole masok ke tak? Sbb pintu tutup je.. And akak tu kate boleh, dorg tutup pintu sbb kat luar bising. Oh ye, aku lupa nak bagitau, selain drpd crowd yang raamaaai giler kat situ, keadaan Pesta kali ni lebih kurang mcm pasar malam jgak. Sbb tiap2 booth ni, well, booth syrkt2 besar jelah, mcm karangkraf, PTS, siap promote pakai heller lg. Peh. Mmg bingit lar. So no wonder la dorg tutup pintu sbb Ujang lak tgh buat promo filem@drama (dah lupe) dia, Aku Budak Minang. So, dia mcm ada preview sket la cter tu. Bila aku ngan Hawa masuk, keadaan bilik tu like sunyi je. One, sbb org tgh fokus tgk preview tu (dorg fokus sbb ade audio problem, so suara cter tu mcm tak dgr sgtlah, bkn sbb Johnny Depp blakon ke ape) and dua, ramainya org kat dlm bilik tu sbb nak otograf Zuan, Zint (Yes, THE Zint), Kaoru and Keith. AHAHA!! AT last!! Jmpe gak aku dgn si Zint nih. Well, aku jd lah salah satu drpd dorg yang snggup bratur nak otograf ni (sbb dulu aku slalu pndg benda ni mcm ntah ape2 je. nak otograf pun kena bratur, huh). So, bile aku dah sampai dpn, aku konon nak jd baiklah en, aku nak kasilah dulu sape2 mintak sign Zint, tp takde. Tgn Zint plak tgh kosong. Aku pun hulur jelah komik Under18 dia yg aku br beli td tuh. Dia belek blkg, tp takde tmpt nak sign, so aku mintak je dia sign kat dpn tuh. I dont know why, but all the things that I've been planning to say to him didnt get out from my mouth nih. Firstly, perhaps I was shy because there were a lot of people behind me and so I dont want to sound poyo by saying all those 'motivating' things. So, yeah. Jadi mcm tu jelah. Aku bg komik, dia amek, dia sign, aku blah. Masa Zint bagi aku freebies pun, tgn aku terketar2..haha.. maybe sbb lapar kot. Echeh nak cover. Zint pun satu, bukan nak tanya name aku ape ke, suka komik saya ke, mmg baca sya pny komik ke, mmg suka say....eh.. Ahhh.. Yg penting dia tak kata ape2. Bkn supposely bila nak bg autograf tu kena tny name tuan pny buku dulu ke?? Hm... All these time I pictured Zint is like, you know, byk mulut and mmg suke lah nak jmpe fans dia semua nih. But, bila dah jmpe depan2, he seems to be like a pendiam yang keje dia mmg suke lukis komik and a bit like... nerd. Hah. Aku igt dia ni mcm karakter2 yang dia reka tuh.. Mcm Jerry ke, Nail ke, Kijiya ke.. Mcm AD pun jadilah. heh. Tp, that's just my first impression towards him la... Mane tau si Zint ni mmg btol2 byk mulut mcm karakter2 komik dia ke en?? Sape tau??Well.... org2 yang kenal dia jelah tau. heh. Org yang takde kena mengena dgn dia mcm aku ni mmg la tak tahu... Apedaa..

So. Disbbkan aku a bit kecewa selepas ape yang aku nak cakap kat dia tu tak jadi realiti,aku pun usha2 la komik alternatif yang ada kat situ. Yang menjaga tempat tu plak (dahla dua org ni duduk satu meja sederet dgn ZZKK tuh,) is Ming and Chin Yew. Jgn tny aku dorg ni sape, aku pun first time dgr name diorg n tgk muke diorg. Tp dorg ni okayla, friendly and MMG BANYAK MULUT BANYAK BUNYIK BANYAK SONGEH, duit je la kot yg dorg tak byk, haha. So dorg bukan main lagi lah promote dorg punya komik alternatif sendiri. Mula2 aku tertarik dgn satu ni, Bonebox tajuknye. Aku tnyla ni pasal ape. Chin Yew pi jwb, "Oh, ini komik mmg lain dari lain. Kalau u baca, hidup u akan berubah. Towards more positif la". haha. Cara dia ckp tu mmg lawak gilalah. Pastu satu2 komik kat situ dia pi terangkan. Yang Ming pulak promote dia punya 'Still Life". Chin Yew pny ada byk, "a Boy Who Loved the Sky" la, "I See Butterfly" la, "Love Letter" la... ape lg tah.. Pastu aku nak beli tiga je, Ming pny, Bonebox, and Chin Yew pny Love Letter. Mmg ktorg borak2la mcm tak ingat dunia. Aku lak dahlah jenis loyar buruk je bila dgn org2 gini, lg lah haruk kot. haha. So, bile aku dah beli komik2 dorg, dorg pun nak sign lah komik tu. Ming tny nama aku ape. Belum sempat aku nak jawab, lagu Minang nih tetibe lak berbunyik dgn kuatnya. Aku rasa yg tadi punya problem kot dah okay. MMG klaka latime nih... okay2 cuba korg imagine eh.. gini..

Ming: So, apa nama you?

Mizah: ..TENENENG TENENG TENENGGGG..... (muzik lagu Minang tu)

Ming & Chin Yew: AHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!(aku and hawa skali, kalau boleh, sampai nak terguling)

Then muzik tu stop,

Mizah: Nama I Mmmm....TENENENENGG.... OI2, AYAM DEN LAPEH..... JENGTENENENG..

Kitorg 4org: AHAHAHAHAHA!!!!Chin Yew: Wah!! Name you mmg ada ______ force lah!!(yg tmpat kosong tu sbb aku tak dgr dia ckp ape, tgh sibuk gelak)

Then Muzik tu stop lg.

Mizah: Nama I Mizah.

Just after aku sebot je Mizah tu, TETENENENENEGGG....... AYAM DEN LAPEH..... TENENENENNGGG....JENG5....

Lagi skali ktorg sume: KWAH4!! NAMA I MMG ADA AURA BAIK MAAA!!!AHAHAHAHA!!!

Dgn jari Ming n Chin Yew dua2 tuding kat aku... haiish...


Akak aku cakap, masa kitorg gelak tu, sume org kat dlm bilik tu pndg ktorg... tak2 bkn pndg annoying, pandang yg mcm kitorg ni mmg having fun and dorg nak join. Well, itu apa yang akak aku katelah, takkan dia nak kelentong sbb dia pun gelak sekali. Pastu, barulah ktorg tau yang si Chin Yew ni direct Geng Bas Skolah and Kapten Boleh.... Le.. Aku bkknya tgk sgt cter2 tu. Tapi at least aku taulah yg drebar bas tu is Buzen and Kapten Boleh tu Ako.

Aku and Hawa trus je, Knape Ako???
Aku, Hawa: Kenapa Ako??

Chin Yew: Kenapa?? You all tak suke eh?

Aku: Takdelah, tp Ako tu mcm a bit tua je utk cter kanak2.

Chin Yew: tp dia pandai berlakon tau. Mcm Ok lahh

Chin Yew lg: takpe2, I nnt nak buat Geng Bas Sekolah season baru. U ada idea ke sape boleh jadi driver bas? I nak tukar driverlah,, yang kelakar2 sikit...

Aku: Siapa?

Ming: Sape2 lg Raja Lawak pny??

Hawa: Nabil?

Ming: Tapi Nabil mahal woo..

Aku: Tulah, Nabil mahal..

Chin Yew: tau takpe.. org lain ada ke?

Hawa: alah.... yang geng Nabil jgak tu... sape ah name dia..

Aku: Zizan??

Ming: Zizan?? Chin Yew tulis je trus dalam buku kecik dia tuh..

Hawa: bukan2. yang Cham jgak tuh. Bukan Along..

Aku: Azrul??

Hawa: Ha..... Azrul.

Chin Yew: Sape?? Azrul??

Hawa: Ha'ah.. azrul.

Chin Yew trus je tulis, kenal tak kenal ke.. haha.

Aku: Tp... Azrul tu bukan like, yelah kaki pendek, sampai ke pedal...??Ming gelak. Geelak je keje mamat nih.

Chin Yew: Takpelah, janji kelakar.

So, Azrul, kalau mmg betol2 dpt job nih, mmg ada terhutang budi dgn kitorang lah kirenye en??

Kwang3.

Pas ktorang cakap babai and tanx, aku ngan Hawa pun blah. Mmg aku takkan lupa lah muka Ming dgn Chin Yew masa dorg gelakkan aku tuh.. Muke dorg mmg mcm hampeh...evil gilalah.... HAHAH!!! Well, korg pun, gud luck eh??

Pastu, aku, Hawa, Abah n Abang kumpul balik kat satu tmpat dalam PWTC nih pastu blah, angkat kaki gi makan kat KFC kat The Mall b4 balik... Well, spanjang kat Pesta Buku nih, aku ada terserempak dgn 2 org je bdk matrik aku gak. Sorg mamat Melayu, sorg lg lak Indian guy nih, Rishi. Aku tak tego kedua2nya sbb aku mmg xtego dorg masa matrik pun. Aku tau nama mamat tu Rishi sbb berape kerat sgtlah budak India kat Matrik tu, aku tau kot nama sorg2. Pastu mamat Melayu tu plak, aku recognise muke dia sbb aku mmg ada prasaan nak blasah dia sampai mati je masa kat matrik dulu. Kenapa aku nak blasah?? Sbb masa pertandingan nasyid, grup dia dah okay, solo, base, gendang ape sume dah okay; dia sorg je buat slack. Dia tuh tukang main tamborin dalam grup tuh, and hey, mmg sesape tgk pun rasa nak trajang sepak lempang dialah. Tak ikut tempo langsung!!! Aku tau benda tu not as easy as it seems to handle, but, kamonlah!! Budak tadika pun reti main benda tu waaay far better then kau kot???? Ha, tu jelah sbb aku nak blasah dia. Heheh. Bknnya dia like pernah tolak aku jatuh tangga sampai ibu jari kaki aku tak henti2 kluar darah ke ape ke....


So, that's all about Book Fest kali nih. Last year jmpe 6ixth Sense (time tu Adi cute lg, skarang tak tau kenapa tak cute dah), this year jmpe ZZKK and those two clowns Ming and Chin Yew plak. Tp every year msti ada satu benda ni yg sama; aku n akak aku mesti tgkap gmbr Ujang curi2 je. haha. Wlupun dah ada kat dpn mata. Dunno why it happens every year. So, okay. Tu jelah. End of entry for now. TATA!!

2:27 AM 4/28/2009